Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najmanji restoran na svijetu: Vlasnik, kuhar i konobar je samo jedna osoba (FOTO)

Preuzmite sliku

Tomas Pamperin je vlasnik, kuhar, konobar i perač suđa u najmanjem restoranu u Danskoj – “Njordvestu”.

Ovaj ugostiteljski objekat može istovremeno da primi samo osam osoba, a nalazi se na trgu Utterslev u Copenhagenu.

“Umjesto da radim za ljude koji ne cijene moj rad, radije imam svoj restoran gdje mogu da budem svoj. Iako mi ponekad nedostaje neko s kim bi mogao da razgovara”, priznao je Pamperin, koji je restoran otvorio u septembru 2016.

Zbog manjka kvadrature njegov prostor za kuhanje lišen je velikih pomagala kojima su opremljene profesionalne kuhinje. Ipak, uprkos tome, tamo se može vidjeti aparat za pripremanje hrane sous-vide tehnikom, dvije rerne i mikser.

  • Za obrok od četiri ili pet jela naplaćuje 39 ili 46 eura, a u cijenu je uključeno i vino.

    Prije nego što otvori restoran u 18 sati, Tomas pere suđe, glanca čaše i pribor za jelo, postavlja sto, usisava, mijesi testo za hljeb, siječe sve namirnice i priprema sve ostale sastojke potrebne za večeru. Kada gosti odu, mora da opere cijelu kuhinju, prije nego što je zatvori u 23 sata.

  • Kao i mnogi drugi mladi kuhari njegove generacije, Pamperin vjeruje u pripremu sezonske hrane koja je uzgojena na lokalnim poljoprivrednim gazdinstvima. Upravo zato se jelovnik stalno mijenja i prilagođava dostupnim namirnicama.

    “U mojoj kuhinji se ništa ne baca, čak i ako treba da potrošim sat vremena više da iskoristim namirnicu do kraja”, zaključuje Pamperin. (kolektiv.me)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,