Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkrili morske pse i druge vrste koje žive u aktivnom podvodnom vulkanu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Naučnici su nedavno otkrili populaciju morskih pasa koji žive u podvodnom vulkanu Kavachi, smještenom u južnom Pacifiku, u blizini Solomonskih otoka

Morskim psima ponekad je teško izbjeći bliski susret s ljudima, ali postoji jedno mjesto gdje su 100 posto sigurni – aktivni podvodni vulkan.

Naučnici su nedavno otkrili populaciju morskih pasa koji žive u vulkanu Kavachi, smještenom u južnom Pacifiku, u blizini Solomonskih Otoka, piše Science Alert.

S obzirom da niko nije siguran koliko često vulkan eruptira pa je to područje opasno za ronioce, tim istražitelja National Geographica u njegovu unutrašnjost spustio je podvodne robote s kamerama.

Ono što su snimile bilo je veličanstveno i gotovo neočekivano – raže, meduze i morski psi plivaju u vrućem i kiselom okruženju punom metana.

– Čovjek se zapita na koliko ekstremne uvjete su navikle ove životinje. Kakve su sve promjene morale proći i jesu li preživjeli samo najsretniji? Impresivno, jer ljudsko biće se takvom okruženju ne može niti približiti – rekao je član istražiteljskog tima Brennan Phillips. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje