Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Opasan asteroid najbliže Zemlji u posljednjih 40 godina

Preuzmite sliku

Asteroid 3200 Phaethon uskoro će proletjeti pored naše planete dovoljno blizu da ga Centar za manje planete Međunarodne unije astronoma okvalificira kao “potencijalno opasnog”.

Kako prenosi portal 13wmaz.com., Američka svemirska agencija (NASA) očekuje da će Phaethon biti najbliži Zemlji 16. decembra, na razdaljini od desetak miliona kilometara, što je blizu 27 puta prosječna distanca između naše planete i Mjeseca, koja iznosi 384.400 kilometara.

Phaethon je promjera blizu pet kilometara, što ga čini trećim najvećim potencijalno opasnim asteroidom koji će proći pored Zemlje.

Podaci NASA-a pokazuju da će ovo biti najbliži prolazak Phaethona pored Zemlje od 16. decembra 1974. godine, kada je proletio na svega osam miliona kilometara, prenosi Hina.

Ljudi tada, međutim, nisu bili svjesni njegovog prisustva – Phaeton je otkriven tek 1983. godine.

“Ovo će biti najbliži prolazak pored Zemlje od otkrića asteroida, što je dobra prilika za promatranje i detektiranje novih aktivnosti”, navela je američka agencija.

Naučnici ne očekuju da će proći ovoliko blizu Zemlje do 2093., kada će asteroid proći na udaljenosti od svega blizu tri miliona kilometara.

Tijekom najbližeg prolaska, Phaethon će možda biti vidljiv uz pomoć manjeg teleskopa na tamnom nebu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,