Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Novi” Bermudski trokut: Mjesto na kojem je nestalo 700 osoba

Preuzmite sliku

Vražje more (japanski Ma-no Umi), poznatije i po imenu Zmajev trokut, područje je u Tihom okeanu oko japanske obale i otoka Ogasawara koje uključuje dobar dio Filipinskog mora.

Leži tačno nasuprot Bermudskog trokuta te se smatra njegovim tihookeanskim pandanom. Povrh svega, i u tome području zabilježene su aktivnosti koje se teško mogu objasniti.

Prije nekoliko hiljada godina Kinezi su vjerovali da u tom moru živi monumentalni zmaj koji vuče brodove prema dnu kako bi nahranio svoju glad. Ne čudi stoga što nestanak brodova u Vražjem moru danas mnogi pripisuju tom mitskom biću.

Postoje priče o tome kako je veliki mongolski vođa Kublaj-kan pokušao napasti Japan još u 13. stoljeću, ali izgubio je 40 hiljada ljudi upravo u Zmajevu trokutu. Tijekom 19. stoljeća mnogi su moreplovci prijavljivali nenadano pojavljivanje misteriozne dame na svojim jedrenjacima.

Ipak, najpoznatija priča datira iz 1952. godine, kada je u mjesecu septembru nestao istraživački brod Kaio Maru No. 5 s cijelom posadom od 31 osobe. Istraživači su ispitivali aktivnost podvodnog vulkana Myojin-sho, te se nikad nisu vratili kući.

  • Prema natpisima Charlesa Berlitza iz 1989. godine u knjizi ”The Dragon's Triangle”, japanska je vojska od 1952. godine do 1954. godine na ovom području izgubila pet brodova s oko 700 osoba, zbog čega ga je Japansko ministarstvo pomorstva i ribolova proglasilo opasnim na sredini prošlog stoljeća.

    Šta se s nestalim ljudima i brodovima uistinu dogodilo, nikad nije u potpunosti razjašnjeno, kao i u slučaju Bermudskog trokuta.

    Nauka tvrdi da u pitanju nije paranormalna aktivnost, već postojanje zarobljenih količina opasnih plinova na morskom dnu. Tačnije, riječ je o nalazištima metanskog klatrata koji na temperaturi višoj od 18 Celzijevih stepeni mogu izazvati zapanjujuću eksploziju te potopiti brodove bez ikakvih ostataka i dokaza. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,