Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nova Rubikova “kocka”: Igračka koju će znati složiti samo najpametniji

Preuzmite sliku

Lavos Ball nova je Rubikova kocka. Tačnije, riječ je o novoj trodimenzionalnoj igrački u obliku lopte koja pomaže u razvoju prostornog vida, povećava sposobnost logičkog razmišljanja te unapređuje rad fine motorike.

Rubikovu kocku izumio je mađarski kipar i profesor arhitekture Erno Rubik 1974. godine. U vrlo kratkom vremenu postala je planetarno poznata, a danas je prodano više od 350 miliona primjeraka.

  • Lavos Ball djelo je još jednog Mađara, znanstvenika i vizualnog umjetnika Janosa Szabolcsa, koja ima isti cilj poput Rubikove kocke: treba uskladiti vidljiva polja i složiti ih prema bojama. To nije baš najjednostavniji zadatak s obzirom na to da se lopta sastoji od četiri vidljiva pomična dijela i četiri skrivena dijela koja se otkrivaju pritiskom na crni gumb u sredini svakog polja, a koja treba uskladiti u isto vrijeme.

    Igračka je trenutno u fazi patentiranja, a Szabolcs se nada kako bi uskoro trebala započeti i proizvodnja za širu primjenu. Kako izgleda Lavos Ball u pokretu pogledajte u videu ispod. (punukufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje