Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nesvakidašnji prizor: Grad sa 530 dvoraca u kojem niko ne živi

Preuzmite sliku

Riječ je o gradu duhova ispunjenom s čak 530 minijaturnih i djelomično izgrađenih dvoraca koji zjape prazni.

Na sjeverozapadu Turske u blizini grada Mudurnua skriva se nesvakidašnje mjesto po imenu Burj Al Babas. Riječ je o gradu duhova ispunjenom s čak 530 minijaturnih i djelomično izgrađenih dvoraca koji zjape prazni, prenosi punkufer.hr.

  • Kada su braća Yerdelen 2014. godine počela graditi Burj Al Babas, vjerovalo se da će građevine koje podsjećaju na prizore iz Disneylanda kupovati bogati stranci. Trebalo je biti izgrađeno više od 700 mini dvoraca, a svaki od njih unaprijed se prodavao po cijeni od 400 do 500 hiljada dolara.

  • Uz mini dvorce naselje je trebalo imati i prodavnice, kinodvoranu i druge objekte za razonodu i zabavu.

    No gospodarska kriza izazvana padom cijena nafte u Turskoj poremetila im je planove. Gradnja tog luksuznog naselja u koje je uloženo oko 200 miliona dolara 2019. godine obustavljena je zbog smanjenog interesa potencijalnih kupaca, a u konačnici i zbog bankrota investitora.

  • Umjesto ekskluzivnog mjesta za bogate Burj Al Babas pretvorio se u turističku atrakciju. Putnici koji se nađu u tom kraju žele uživo doživjeti to neobično mjesto te okinuti pokoju fotografiju za sjećanje i društvene mreže. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje