Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neobična priča krije se iza nastanka matematičkog znaka jednakosti

Preuzmite sliku

Simbol jednakosti (=), danas je univerzalno prihvaćen i skoro da i nema matematičkog zadatka u kom se ne koristi. Ovo bi njegovog idejnog tvorca – velškog matematičara Roberta Recorda, sigurno veselilo iako ga je, kada ga je izmislio, mnogo više vodio bijes nego matematička genijalnost.

Naime, priča kaže da je Roberta Recorda, koji je živio u 16. vijeku užasno nervirala činjenica da, svaki put kada treba da napiše jednačinu, mora da napiše slovima “jednako je” (“is equal to”), da je riješio da riječi zamijeni znacima.

Dakle, nikakva matematička dilema ni dokazivanje principa! Recorda je motivisala čista nervoza koju je osjećao zbog neprestalnog ponavljanja monotonog izraza “je jednako”.

 • Rekord ga je zvao blizanački zbog dvije identične linije koje stoje jedna iznad druge.

  Prvo djelo u kome je predstavio znak “=” bilo je “The Whetstone of Witte” i objavljeno je 1557. godine, a značajno je i po tome što se u njemu prvi put na engleskom govornom području objašnjavaju i koriste i simboli “+” i “-“.

  Interesantno je da simbol nije odmah postao prihvaćen. Sve do sredine 18. vijeka matematičari su koristili i “||” kao i “æ” ili “œ”. (istorijskizabavnik.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,