Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Navike koje su pale u zaborav

Život prije interneta je bio drugačiji. Nismo imali tehnologije koji bi nam olakšavale život, ni društvene mreže da se u svakom trenutku čujemo sa dragim osobama, a ni google koji bi odgovorio na svako pitanje. Ipak, moramo priznati da nam neke stare navike nedostaju.

U nastavku pročitajte popis stvari koje je tehnologija učinila naprednijima i olakšala nam život, piše 24sata.hr

 • Pisanje na pisaćoj mašini 

  Svi koji su rođeni u doba interneta ne mogu ni da zamisle kako je bilo prije. Tastaturu ili touchscreen zamijeniti pisaćom mašinom. Indigo papir, korektor te traka plave i crvene boje danas su prošlost. Početak ove mašine je u dalekoj 1829. kada je Willian Burt patentirao “prvi mehanizam za pisanje čiji je izum dokumentiran” tzv. „typowriter“. Zanimljivo je da je trebalo mnogo vježbe kako bi se usavršila vještina pisanja na mašini. Svjedoci su mnogi učenici koji su kao predmet imali Daktilografiju.

   

 • Pretraživanje enciklopedija

  S prvim pametnim telefonima, i google-om u svakom trenutku, prestalo je i listanje enciklopedija. Svake minute se na googlu pretražuje 2 miliona pojmova. S druge strane, morate priznati da enciklopedije imaju svoju čar, i neke osobe nikad neće odustati od njih.

   

 • Čekanje u redovima

  Za neke navike nam je drago što su prošlost. Prije smo morali čekati u redu da platimo račun ili podignemo pare u banci. Danas, bankomat nove generacije je skratio redove čekanja. Dižemo novac kad god želimo, u samo nekoliko minuta. Također, online banking aplikacije nam omogućavaju da iz udobnosti svoga doma plaćamo račune. Jako je važno napomenuti da bankomati i aplikacije nemaju radnog vremena, i da su nam dostupni 24 sata dnevno.

   

 • Slušanje audiokaseta

  Sigurno se sjećate Walkman-a na audiokasete, koji je bio simbol cijele jedne generacije. Prošlo je više od 40 godina, a zamijenila ga je cijela vojska digitalnih svirača i naravno, mobiteli. Kasetu ili Compact Cassette razvilo je Philips 1963. godine te je ubrzo nakon toga postala popularna tehnologija za pohranu zvuka. Zaljubljeni su pomoću nje snimali ljubavne poruke, muzički fanovi “skidali” muziku s radija, a pomoću kaseta komunicirali su i hladnoratovski špijuni. Danas su kasetu zamijenili YouTube i razne mobilne aplikacije za reprodukciju audiovideosadržaja, piše 24sata.hr

   

 • Pisanje razglednica

  Morate priznati da su odmori bili drugačiji kad smo trčali na prvi štand da kupimo koju razglednicu i da je pošaljemo dragim osobama. Danas ne šaljemo razglednice, pomoću mobilnih telefona šaljemo fotografije i poruke u svakom trenutku. Ipak, ovo je jedna od navika koja će nam zauvijek nedostajati.

  Naši telefoni su nam postali najbolji prijatelji, i odvojili nas od naših pravih prijatelja. Sve se više udaljavamo od drugih osoba, i povlačimo u svoj svijet u kojem vlada internet. Predlažemo vam da ostavite na trenutak telefon, i uživate u svojoj svakodnevnici. Na sljedećem odmoru nemojte zaboraviti poslati bar jednu razglednicu, podsjetite nekog na prošlost i obradujte ga. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje