Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici osmislili masku za kafiće: Vjeruju da štiti dok se jede i pije

Preuzmite sliku

Istraživači iz Meksika vjeruju da su osmislili način kako da riješe problem izloženosti korona virusu tokom konzumacije hrane i pića.

Naime, svako je u toj prilici prinuđen da skine masku, međutim, oni su napravili novu masku koja pokriva samo nos i smatraju da bi ona trebalo da spriječi širenje virusa.

Istraživaču su objavili video na kom se vidi kako prvo nose običnu masku koja prekriva nos i usta, a kada je uklone da bi popili ili pojeli nešto, na nosu imaju jednu malu masku, koja bi, smatraju, trebalo da spriječi veću izloženost virusu.

Ova nova “mini-maska” izazvala je pravu buru na društvenim mrežama. Korisnici su istakli da im je drago što pojedini ljudi žele da sačuvaju sebe i ljude oko sebe, pa čak i ako se tom prilikom blamiraju.

Međutim, naučnici nisu dali neki bliži opis kako bi tačno ova maska trebalo da zaštiti nekog od korona virusa.

Pojedini doktori kažu da bi ovakva maska mogla djelimično da bude efikasna jer pokriva jedan dio lica preko kojeg virus može ući u tijelo, ali da oči i usta i dalje ostaju otvoreni, te ne može predstavljati efikasnu zaštitu.

Ipak, pojedini korisnici društvenih mreža smatraju da je bolja nekakva nego nikakva zaštita tokom boravka u restoranu ili kafiću, pa su čak bili i puni ideja za naučnike kako da ovaj proizvod što bolje plasiraju na tržište.

Drugi korisnici su ismijavali mini-masku, nazivajući je “bikini za lice” i ističući da ova maska može nekom da koristi samo da napuni džepove, ali ne i da ih zaštiti od opasnog virusa.

Da mini-maska neće pružiti efikasnu zaštitu smatraju i ljekari. (telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,