Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici iznenađeni: Divovski crvi preplavili Francusku

Preuzmite sliku

Francuski amaterski biolog Pierre Gros u 2013. godini fotografisao je ogromne, nikada prije viđene crve u svom vrtu i odmah obavijestio naučnike o svom otkriću.

Nakon njega, oko 100 građana je pomoglo identificirati čak 5 vrsta divovskih predatorskih crva u Francuskoj. Naučnici vjeruju da su crvi stigli u Francusku u biljkama iz Azije.

Zoolog Jean-Lou Justine objavio je jučer studiju o invaziji divovskih crva, koji mogu narasti do 27 centimetara u dužinu. Kada je prvi put ugledao fotografije crva, rekao je: “Ovo nije moguće, ovakve životinje ne postoje u Francuskoj”.

 • Crvi su nazvani čekićari zbog oblika glave koji podsjeća na morske pse čekićare (hammerheads). Nakon petogodišnjeg istraživanja Justine je izjavio: “Sada znamo da se ovi plošnjaci nalaze posvuda u Francuskoj”.

  Studija navodi da se divovski crvi razmnožavaju aseksualno te napadaju manje crve koje omamljuju pomoću toksina. Crvi proizvode tvar koja im omogućuje da se pričvrste za žrtvu dok je ubijaju.

 • Studija također navodi da su invazivne vrste crva duge nekoliko centimetara primijećene i u Novom Zelandu, Papui Novoj Gvineju, Brazilu i Australiji. Međutim, jedino u Francuskoj su otkriveni divovski crvi dužine do 27 centimetara. Dvije otkrivene vrste potpuno su nepoznate znanstvenicima i još nisu imenovane.

  Justine vjeruje da ovi divovski crvi čekićari žive u Francuskoj već 20 godina: “Još uvijek sam šokiran. Ne razumijem kako je ovo moguće”. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,