Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA: Rover poslao panoramsku sliku sa Marsa

Preuzmite sliku

Nasin rover “Istrajnost” poslao je na Zemlju prvu panoramsku sliku visoke definicije sa površine Marsa, saopštila je američka agencija za istraživanje svemira.

Fotografija koja pokriva pun krug sastavljena je od 142 slike snimljene 21. februara kamerom “mastkem-z”.

Slika prikazuje pustu oblast sa geološkim formacijama, uključujući stijenu sa usjecima od vjetra i ivicu kratera Jezero, gdje se rover spustio prošle sedmice.

Nasa je saopštila da će moderna kamera pomoći naučnicima da ispitaju atmosferske uslove u krateru i identifikuju sa daljine vrste stijena i sedimenata koje treba ispitati uz pomoć roverovih instrumenata.

Jim Bell, istraživač sa Državnog univerziteta Arizone, koji predvodi operaciju sa kamerom “mastkem-z”, rekao je da slika potvrđuje da se rover spustio na idealnom mjestu, prenijela je agencija DPA.

“Istrajnost” je putovao svemirom blizu sedam mjeseci poslije lansiranja iz Cape Canaverala u Floridi.

Naučnici se nadaju da će u krateru Jezero pronaći dokaze da su u prošlosti na Marsu postojali mikrobi. Mars je imao vodu na površini prije više milijardi godina, a na tome je zasnovana pretpostavka da je na planeti možda postojao i neki oblik života.

“Istrajnost će najmanje dvije godine istraživati površinu Marsa, njegovu geologiju i klimu, a sakupiće i uzroke stijena i tla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,