Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon objave o prodaji kuća: Talijanski gradić na rubu izumiranja postaje jedna od najpoželjnijih destinacija

Preuzmite sliku

Kada je gradonačelnik na krajnjem jugozapadu Italije objavio kako grad Biccari prodaje napuštene kuće za cijenu nižu od cijene polovnog automobila, nije očekivao da će primiti više od dvije ponude.

Ali nakon objave na CNN Travel, sekciji specijaliziranoj za putovanja, prvi čovjek grada koji broji jedva dvije hiljade stanovnika, Gianfilippo Mignogna, primio je preko 20 hiljada email poruka iz svih krajeva svijeta u kojima se izražava interes za ponudu, prenosi N1.

“Bili smo preplavljeni zahtjevima. Mnogi su nam slali dirljiva pisma o tome zašto bi htjeli kupiti kuću ili postati dio naše zajednice, šaljući čak i vlastite fotografije kako bi se bliže predstavili”, kazao je gradonačelnik za CNN.

Neki od njih su ispričali fascinirajuće priče o tome kako su na neki način povezani s ovom regijom, ističe.

Poruke su stizale od raznih osoba, različitih profila, od kuhara, naučnika, preko doktora do filmskih stručnjaka, ali i običnih ljudi koji su pokušali stupiti u kontakt sa gradskom upravom u Biccariju.

Biccari je jedan od mnogih talijanskih gradova i sela koji su odnedavno počeli objavljivati prodaju starih kuća po nevjerovatno niskim cijenama, a sve to kako bi zaustavili nepopularni trend depopularizacije koji prijeti njihovom opstanku.

 • Ali za razliku od ponude koja se kretala od cijene od jednog eura za kuću kojoj je potrebna sanacija, Biccari je ponudio i nešto skuplje objekte koji su spremni za useljenje.

  Cijene za takvu jednu kuću kretale su se od 7.500 eura na više.

  Uprkos pandemiji i ograničenjima u putovanju, Mignogna kaže da je oglas djelovao poput magneta za one koji su izrazili želju da se presele u Italiju.

  “Nekoliko stranaca koji su se zatekli u zemlji su se odvezli da vide ponuđene kuće. Okupio sam tim koji će odgovarati na email poruke. Vrlo brzo ponude će se naći i na internetu”, dodao je.

  Među onima koji sanjaju o novom životu pod suncem u ovoj talijanskoj regiji, o izvrsnom vinu i ukusnoj hrani, bilo je i onih koji su se nadali povratku u zajednicu iz koje su njihove porodice davno emigrirale.

  Tony Colanardi, vlasnik farbarske kompanije u Ontariju, kaže da je njegov otac rođen u Biccariju 1938. godine, a 1960-ih je migrirao u Kanadu kako bi zasnovao vlastitu porodicu. Colanardi kaže da nikada nije izgubio vezu sa svojim korijenima i da ponudu jeftinih kuća vidi kao priliku za dublje povezivanje s gradom svog porijekla.

  “Zadržali smo mnoge običaje, uključujući izradu mnogih prehrambenih proizvoda kod kuće“, kaže Colanardi za CNN. “Do danas još uvijek sami izrađujemo pastatu od paradajza, kobasice i vino“.

  Colanardi čak govori lokalni dijalekt koji samo mještani razumiju i često posjećuje selo. Kaže da njegova djeca vole Biccari – lokalnu hranu, planinarenje, povijest tog područja – i svaki put kad se vrati u selo sa oduševljenjem im prenosi stare priče i običaje.

  Postoje i oni koji ne vuku porijeklo iz ove talijanske regije ali silno žele da postanu dio te zajednice.

  Bračni par iz Nizozemske, Tom i Ellen Jannink posjeduju dvije kompanije koje se fokusiraju na pružanje podrške selima u održavanju njihovih zajednica. Imaju dvoje djece i nadaju se da će kupiti useljivo imanje u Biccariju za odmor i posao.

  “Tražimo mjesto gdje možemo pronaći svoj mir i odmor“, rekao je Tom Jannink za CNN. “Prostor za našu porodicu, u kojem možemo raditi i primati goste”.

  “Na ovaj način možemo podijeliti ljepote Italije s našom velikom društvenom i poslovnom mrežom. I možda primamiti više porodica da se presele u Biccari”, zaključuje Tom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje