Petak, 4. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Misterij zaboravljenog evropskog grada koji je opsjednut brojem 11

Mnogi građani ni sami ne znaju zašto se u gradu nalazi tačno 11 crkava i kapelica, 11 fontana, 11 tornjeva i 11 muzeja.

Solothurn je glavni grad istoimenog švicarskog kantona na sjeverozapadu zemlje koji se smjestio na obalama rijeke Aare te podno malog planinskog lanca Jure. Iako je riječ o prekrasnom pitoresknom mjestu koje su osnovali Rimljani još prije 2000 godina, turisti ga često zaboravljaju zbog blizine posjećenijeg i razvikanijeg Berna, piše punkufer.hr.

No Solothurn ima svoj neporecivi šarm, te brojne zanimljivosti. Jedna je od njih misteriozna opsjednutost brojem 11. Mnogi građani ni sami ne znaju zašto se u gradu nalazi tačno 11 crkava i kapelica, 11 fontana, 11 tornjeva i 11 muzeja. Neka mjesta potječu još iz 15. stoljeća, dok su druga napravljena u novo vrijeme, kao što je, recimo, jedini švicarski muzej računalne tehnologije po imenu Enter, koji se nalazi upravo u Solothurnu.

 • Gradom dominira katedrala Sv. Ursen, koja je građena – pogađate – tačno 11 godina. Talijanski arhitekt Gaetano Matteo Pisoni uključio je ovaj broj u mnoge njene detalje. Do njih vode tri stepeništa sastavljena od 11 stepenica, fontane ukrašene s 11 slavina, dok sama građevina obuhvaća 11 vrata. Katedrala ima 11 zvona i 11 oltara, dok je jedan od njih napravljen od 11 vrsta mramora.

  U Solothurnu se čak nalazi sat koji pokazuje samo 11 sati te svira himnu grada.

  Čemu tolika opsjednutost brojem 11, pitate se? 

  Narodna legenda kaže da su Solothurnu prosperitet donijeli vilenjaci iz obližnjih planina. Engleska riječ za vilenjake – elf – istovremeno je i njemačka riječ za broj 11, pa su građani u čast ovih eteričnih bića počeli stvarati grad nadahnut tim brojem.

 • Numerologija kaže da je 11 najintuitivniji broj koji se povezuje s vjerom, dok za mnoge on simbolizira neprekinutu potragu za savršenstvom te je šifra nade. Ne čudi stoga što se mogu naći i brojni zanimljivi proizvodi na lokalnom tržištu koji obuhvaćaju ovaj broj kao što je čokolada 11-I Schokolade ili Öufi-Bier (pivo 11). (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,