Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kultni evropski zabavni park koji nikada neće biti dovršen: Oduševio je i Walta Disneya

Preuzmite sliku

Posjetio ga je i sam pisac bajki, Hans Christian Andersen, a poslužio je kao inspiracija još jednom velikanu svijeta mašte, Waltu Disneyu koji je svojoj ženi rekao: „Evo, ovako treba izgledati zabavno mjesto!“

Zateknete li se ikad u danskoj prijestolnici, evo jedne ideje s popisa stvari za vidjeti u gradu. Tivoli Gardens – kultni zabavni park od čijeg je sadržaja možda ipak zabavnija njegova šarolika prošlost, prenosi punkufer.hr.

Zabavom protiv politike

Otvoren je davne 1843. godine, što ga čini (barem Danci tako kažu) drugim najstarijim zabavnim parkom u svijetu. Na ideju otvorenja takve vrste parka došao je vojni činovnik Georg Carstensen koji je savjetovao kralja Kristijana VIII: „Kada se ljudi zabavljaju, ne razmišljaju o politici.“

Brže bolje primili su se posla. Egzotični vrtovi, pozorište, teatar pantomime, restorani, kafići, šarenilo, lampice, vatromet, vrtuljci krasili su park u roku od nekoliko godina.

 • Za muziku je brinuo kompozitor Hans Christian Lumbye, zvani „Strauss Sjevera“. Komponovao je posebne klasične pjesme samo za park, a i danas ih izvodi slavni simfonijski orkestar Tivoli.

  Maštoviti spoj starog i novog

  Danas je muzička podloga modernija: u ljetnim mjesecima ovdje se organizuju koncerti na kojima su do sada nastupali Beatlesi, Roxette, Sting, the Beach Boys, Kanye West i brojni drugi muzičari.

  Uvedeni su i moderni tobogani, vozovi smrti, kuće strave… Ali onaj romantični duh 19. stoljeća ostao je sačuvan. Na umjetnom jezeru još plove brodovi a najpoznatija atrakcija, drveni tobogan iz 1914. godine, još je u pogonu.

  Posjetio ga je i sam pisac bajki, Hans Christian Andersen, a poslužio je kao inspiracija još jednom velikanu svijeta mašte, Waltu Disneyu koji je svojoj ženi rekao: „Evo, ovako treba izgledati zabavno mjesto!“

 • Nikad neće biti dovršen

  Ideja je bila da se park neprestano razvija u svom originalnom štihu, zbog čega je osnivač Georg poručio kako, „u tom smislu, park nikad neće biti dovršen“. Kasnije se time inspirisao i Walt Disney kada je za Disneyland izjavio istu stvar, objasnivši kako će park rasti dokle god postoji mašte u svijetu.

  Svake godine peti je najposjećeniji tematski park u Evropi. Danas je i sama riječ „tivoli“ u Skandinaviji postala sinonim za zabavni park, a Michael Jackson ga je čak pokušao kupiti.

 • Specijaliteti od Azije do Balkana

  Osim što je zabavni park, ovo je također javni park u kojem možete u uživati u prirodi i njenim bojama u koje god doba da dođete.

  Čekat će vas i izvrsna ponuda hrane: bilo da poželite danske specijalitete, francuski bistro, zdravi veganski menu, azijske noodlese ili iznenađenja koja priprema Michelinov chef Henrik Yde.

  U parku možete pronaći i tavernu Hercegovina.

  Oduševljeni gosti preporučit će vam da jednostavno kupite univerzalnu kartu koja omogućuje pristup svemu, a prigodna napomena u ovo doba kaže: obavezno doživjeti halloweensko doba. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje