Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kreativne ideje za podjelu kućnih poslova koje će djeca obožavati

Preuzmite sliku

U danima kada su svi članovi porodice na okupu potrebno je osmisliti plan i podijeliti zaduženja kada je u pitanju održavanje prostora, jer to donosi dobro svima.

Djeca, čak i ona nižih uzrasta, mogu da se prihvate posla, te nauče kako da sami izbrišu prašinu. Naravno, potrebno je postići dogovor i postaviti jasne domete, u skladu sa interesovanjem mališana ili tinejdžera.

Na ovaj način, poštedit ćete sebe nagomilanih obaveza, ali i dete naučiti odgovornosti. Postoje različiti načini na koje možete uspostaviti organizaciju, ali i nagraditi ili iskritikovati dijete nakon obavljenog zadatka. Možete se poslužiti kreativnim rješenjima, ali i ona praktična će svakako poslužiti svrsi. Ukoliko se jedno ne pokaže kao efikasno, možete ga zamijeniti drugim koje će dijete više voljeti.

 • Odštampane tabele

  Živimo u svijetu interneta, gdje nas jedan klik dijeli od besplatnih tabela koje možemo odštampati, a koje su veoma jednostavne za korištenje. Sve što je potrebno jeste da zapišete imena ukućana i zaduženja za svakoga, a zatim list zaijlepite na vidno mjesto. Pritom, možete pripremiti jednu tabelu po djetetu ili koristiti zajedničku za cijelu porodicu. Mana ove ideje jeste što je papir podložan cijepanju, ali postoji brzo rješenje u vidu novog. Pored toga, neophodno je da dijete zna da čita.

  Kutije za recepte

  Ideja je da roditelji djeci zadaju dnevne zadatke na listićima papira koje na početku dana ostavljaju u kutiju za recepte ili slično mjesto. Ono što je prednost ovakvog sistema podjele zaduženja jeste što ga možete iskoristiti i za druge dječije aktivnosti, kao što su domaći zadaci, vannastavne aktivnosti ili časovi sporta, muzike ili jezika. Naravno, potrebno je vrijeme da se izvježbate i razmislite da li je vaše dijete zrelo za to.

 • Organizator cipela

  Ukoliko imate ovo ili nešto slično u kući, može vam poslužiti prilikom podjele posla. Sve što vam je pored njega potrebno jesu listići papira na kojima ćete ispisati zadatake za svakoga. Najbolje je da svako dobije svoj red, koji ćete podijeliti u četiri kategorije: kućni poslovi, aktivnosti, dodatni poeni i obavljeni zadaci. Postavite karticu na predviđeno mjesto, a dijete je može pomjerati dok ne stigne do posljednje etape. Ukoliko imate malu djecu, možete crtežom prikazati zaduženje, a prednost je što se organizator nalazi iza vrata, pa ne mora uvijek biti u vidokrugu.

  Liste

  Ovaj način se može činiti suviše dosadan, međutim pokazao se kao vrlo delotvoran i praktičan. Na listu papira ispišite imena ukućana i kućne poslove za sedmicu pred vama. Možete ga zalijepiti na frižider ili staviti na drugo vidno mjesto. Djeca se mogu potpisati, precrtati stavku ili na drugi način naznačiti da su obavili zadatak. Jedan od prijedloga za uštedu papira jeste tabla sa koje možete brisati i dodavati ispisani sadržaj. Kao i u prethodnim primerima, nije zahvalno za veoma malu djecu, osim ako im ne nacrtate ono što želite da urade.

 • Cvijeće u saksiji

  Ovo je najkreativnije rješenje koje vam danas predstavljamo, jer je potrebno pustiti mašti na volju i probuditi dijete u sebi. U pitanju je mali ručni rad, koji je veoma dopadljiv i prikladan za djecu različitog uzrasta. Potrebna vam je jedna saksija po djetetu, adekvatna podloga, kao što je na primjer parče stiropora, riža, blato, ili gomila klikera, zatim papiri u boji za pravljenje cvjetova, te štapići na koje ćete ih lijepiti. Nacrtajte i izrežite cvjetove, zapišite zaduženja ili ih slikovito predstavite, pa ih zalijepite na štapić.

  Cilj je da dijete svakog dana ispuni svoju vazu, a po želji može je dekorisati i samo. Naravno, postoje i druge mogućnosti, pčele u košnici, povrće u korpi, ribe u akvarijumu, ptice u kavezu. Odaberite ono sa čime se vaša porodica povezuje, a važno je napomenuti da, iako zahtevan za pripremu, ovaj sistem djeci može pomoći da zavole svoje dužnosti od malih nogu. (Citymagazine.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,