Četvrtak, 16. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kratom je nova vrsta droge, a može i da ubije

Kratom, sve popularnija biljka iz jugoistočne Azije, poznata po svojstvima opijata, može da izazove zavisnost, pa čak i smrt onih koji je konzumiraju, upozoravaju američki stručnjaci.

Kratomu sve više raste popularnost kao alternativi za opijate. Biljka se u jugoistočnoj Aziji konzumira vijekovima, a uživaoci tvrde da, kao i morfijum, može da ublaži bol.

Neki hemičari smatraju da kratom obećava kao novo sredstvo protiv bolova koje manje izaziva zavisnost.

Trenutno se koristi kao “rekreativna droga”, a oni koji je koriste kažu da djeluje na tjeskobu i depresiju, te pomaže kod kriza liječenja zavisnosti od droga.

Međutim, američki doktori upozoravaju da se 36 smrti povezuje sa kratomom, čija se upotreba od 2010. do 2015. godine povećala deset puta.

Korištenje ove biljke u vezi je sa nuspojavama kao što su oštećenja jetre i ostali simptomi koji nastaju uživanjem opijata.

Svi koji koriste ovu biljku za liječenje depresije i zavisnosti – rizikuju.

Ako kompanije žele da prodaju kratom, jedini način da prođu strogu proceduru jeste odobravanje lijekova koji ga sadrže, da bi se znalo koliko je biljka bezbjedna i efikasna.

Međutim, do sada, navode američki stručnjaci, nijedna kompanija nije pokušala da razvije lijek sa kratomom.

SAD se trude da kratom ne pređe njihove granice sve dok o tom sredstvu ne bude više naučnih istraživanja i uputstava, kao bi bila isključena mogućnost zloupotrebe, navode naučni portali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,