Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krampusi, majmuni i pivo: Najpoznatiji i najneobičniji jesenski festivali svijeta

Preuzmite sliku

Od svih doba, čini se da je jesen nekako izvukla deblji kraj sa zabavnim asocijacijama. Zima nosi praznike i Novu godinu, proljeće buđenje i razne festivale, o ljetu ne moramo ni govoriti.

Jesen podsjeća na nove radne početke i ušuškavanje koje dolazi. Međutim, istražili smo razne kutke svijeta i otkrili poznate i neobične festivale koji se odvijaju narednih mjeseci. Iako je nekima ritam možda poremećen u ovim odgovornim vremenima, možemo barem maštati i planirati.

La Merce, Barcelona (septembar)

Više od 600 događaja širom ulica, trgova, parkova i muzeja odvija se tokom ovog spektakularnog španjolskog festivala koji traje četiri dana. Ulične parade, ples i cirkus popraćeni su vatrometom i glazbom, a vrhunac (doslovno) predstavlja toranj od ljudi. Službeno je proglašen praznikom 1871. godine, a nedavno je obogaćen i katalonskim sajmom vina. Vina i igara!

Festival prljavog plesa, SAD (septembar)

Ne, u pitanju nije nikakav razvrat već festival posvećen svim ljubiteljima filma i koreografije Prljavog plesa. Jednom godišnje okupljaju se na festivalu u Sjevernoj Karolini pored jezera na lokaciji snimanja filma. Tokom druženja gledaju film, uče plesne korake i igraju kvizove znanja.

 • Najzanimljiviji dio, barem nama, jest vježbanje ”hvatanja” partnerice u zraku – u jezeru. Što je sigurno, sigurno je.

  Oktoberfest, Njemačka (septembar-oktobar)

  Iako vjerujemo da mu nije potrebna dodatna najava, svejedno ćemo podsjetiti ljubitelje piva da se njihov najdraži festival odvija početkom jeseni u njemačkom gradu Munchenu. Svake godine privuče više od šest miliona posjetitelja koji svjedoče otvorenju festivala simboličnim otvaranjem bačve pive uz povik ”Otvoreno je!”. Tradicija je stara više od 200 godina, a prekidan je samo nekoliko puta – u doba kolere, dva svjetska rata, te danas, u doba Corona virusa. Čak i ako ne planirate posjet, uvijek ćete moći reći da ste živjeli u rijetkim vremenima kada se nije održao.

 • Svijet nosive umjetnosti, Novi Zeland (septembar-oktobar)

  Međunarodno takmičenje u dizajnu poprima oblik modne piste na Novom Zelandu gdje se svake jeseni okupljaju sudionici više od 40 država svijeta kako bi prikazale svoje inovativne i avangardne modne kreacije. Uz modu u program je uključen i muzej klasičnih automobila s preko stotinu old-tajmera. Nema izlike za muževe. Prepustit ćemo da njegovo ime govori samo za sebe: World of Wearable (Art), ili skraćeno – WOW!

  Vegetarian festival, Tajland (oktobar)

  Festival vegetarijanske hrane odvija se u gradu Phuket. Međutim, moramo vas upozoriti da, iako zvuči poput utopije za vegetarijanski/veganski želudac, neki prizori s festivala i nisu baš za svaki želudac. U ritualima sudionici koji simboliziraju medijatore između bogova i zemlje, između ostalog, hodaju po žaru i sami na sebi izvode tjelesne modifikacije. Spomenut ćemo samo noževe, mačeve, ljestve od žileta i vatru, te prepustiti vama na volju pretragu slika ili putovanje (pošaljite nam slike!).

 • Majmunski buffet, Tajland (novembar)

  Nema tuluma bez Tajlanda. Više od 3000 majmuna živi u selu Lopburi, koji je zbog toga dobio nadimak ”grad majmuna”. Jednom godišnje, tj. 15. novembra, lokalno stanovništvo ih počasti obilnom gozbom: ogromnim tanjirima prepunim hrane, kolačima i voćem. Svrha je odati poštovanje ovim slatkim i ponekad zločestim životinjicama koje su svoje mjesto našle u hinduističkoj tradiciji. Danas ovaj festival privlači brojne posjetioce, ali valja upozoriti da ovi majmunčići nisu baš sramežljivi kada je u pitanju ono što žele.

  Dan mrtvih, Meksiko (oktobar – novembar)

  Dan mrtvih nije nužno dan žalosti. Primjer za to je meksički grad Oaxaca gdje se Dan mrtvih slavi – doslovno. Izraz je to poštovanja prema mrtvima i radosnog prisjećanja na duše koje nisu s nama.

 • Proslava se odvija uglavnom u obliku parada na grobljima prilikom čega se grade ekstravagantni oltari s igračkama, hranom, alkoholom i cvijećem. After party je u gradu i nastavlja se u neslužbenom tonu cijelu sedmicu.

  Noć Krampusa, Austrija (decembar)

  Iako smo upoznati s likom zločestog Krampusa koji donosi loše poklone zločestima, nekako ga više koristimo kao upozorenje ili simbolični prikaz tokom ”spaljivanja” zlih sila. Međutim, u Austriji tokom Noći krampusa njegov strašan lik pohodi ulice i domove onih koji nisu bili dobri. Za sobom vuče lance i nosi baklje, bičujući prolaznike… A mi smo strepili od šiba u čizmici! (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,