Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Klima uređaj koji radi bez struje, a može ga napraviti svako (VIDEO)

Preuzmite sliku

S novim toplinskim valom koji je došao na naše prostore, mnogi pronalaze načine kako da ohlade svoje domove. Zato donosimo prijedlog prvog na svijetu besplatnog klima uređaja koji radi bez struje, koji je vrlo jednostavan za izradu.

Osmislili su ga ljudi koji žive u zemljama trećeg svijeta, milioni njih žive bez struje, tekuće vode i interneta, a ljetne temperature u njihovim predjelima dosežu i nesnosnih 45 stepeni Celzija, piše portal 100posto.hr.

Ali ovaj sistem hlađenja, čim se postavi na prozore baraka u kojima žive smanji temperaturu i do 12 stepeni.

Za izradu je potrebna ploča od čvrstog kartona i plastične boce. Na kartonu se naprave rupe veličine otvora, odnosno grla boce. Zatim je potrebno na bocama i čepovima odrezati dno. Boce se jedna po jedna umetnu u rupe, i pričvrste odrezanim čepovima. Jednom kada se postave sve boce, kartonska ploča postavi se ispred prozora i vrata. Do hlađenja dolazi istog trena kada ploča prekrije otvore prostorije.

Vrući zrak ulazi u boce izvana, a hladniji zrak ulazi u prostoriju, kroz uži vrat boce. Princip je sličan kao kada izdišete topli zrak u ruku, ako su usta širom otvorena zrak je vruć, ako sakupite usta zrak koji izdišete je hladniji. Ovo jednostavno rješenje može ohladiti interijer za više od 12 stepeni Celzija.

Za sve one spretnih ruku, ekološki osviještene, ovo je dobar način reciklaže plastike i hlađenja prostorije bez trošenja ogromnih količina struje. U videu pogledajte kako tačno cijeli sistem funkcioniše.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,