Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako japanski vozovi izgledaju iznutra – nije ni čudno da ih vole

Preuzmite sliku

Voz je u Japanu glavno prijevozno sredstvo, a u toj je zemlji smješteno 50-ak najprometnijih željezničkih postaja na svijetu.

Japanske željeznice i vozovi prate posljednje hitove tehnologije, a puno se pažnje poklanja i praktičnosti i udobnosti – putnika u njima.

Sunrise Express

Sunrise Express japanski je noćni voz u kojem su na putu od Tokija do Okayama spojena dva voza; Sunrise Izumo i Sunrise Seto.  Oni se na cilju razdvajaju i odlaze na različita odredišta – Sunrise Izumo ide u Izumoshi, a Sunrise Seto putuje za Takamatsu. Na povratku se vozovi opet spajaju u Okayamu i skupa voze do Tokija.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sandy Ganlath (@sandy_ganlath)

Putovanje ovim vozom uzbudljivo je kulturno iskustvo i prilika za uživanje u nevjerovatnim krajolicima.

Prvi razred

Za razliku od većine modernih vozova, ovaj voz ima čak šest vrsta smještaja. Kupe Single Deluxe (kupe A klase) izgleda kao ugodna sobica za jednu osobu. Pored kreveta je stol sa stolicom i umivaonikom, a svjetlo i radio se mogu podešavati.

 • Putnik dobije papuče, ogrtač i toaletne potrepštine, a iz ovih se odjeljaka može besplatno do tuša. Ako cijenite privatnost svidjeti će vam se što zasebna kabina ima vrata koja se mogu zaključati.

  Drugi razred

  Ostale vrste smještaja spadaju u takozvanu ‘B klasu’: Sunrise Twin, Single Twin, Single i Solo. Svi su namijenjeni jednoj ili dvije osobe, a nisu zapravo ništa lošiji od kabina prvog razreda.

 • I tu se vrata zaključavaju pa se možete izolirati, a prednost je što odjednom unutra može boraviti i više ljudi, npr. grupica prijatelja.

  Nobinobi

  Nobinobi je prostrani kupe na dva nivoa s puno ravnih površina. Svaki je odjeljak za spavanje pregrađen s drvenom pregradom, a ima i prozor s pogledom na krajolik. Sjedišta su dovoljno dugačka za ugodno spavanje.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli nai (@apubby)

  Boravak u ovom smještaju može biti odlična prilika za upoznati nove ljude i istražiti japansku kulturu. U vozu se naravno poštuju japanski običaji pa ćete se morati izuti prije nego što se smjestite.

  Šestominutno tuširanje

  Tuširanje se plaća (osim u prvom razredu) pa morate kupiti posebnu karticu. Voda teče tačno šest minuta dok vam brojač pokazuje koliko je vremena prošlo pa isprati šampon i sapun na vrijeme može biti pravi izazov.

 • Nakon što završite samo stisnete dugme za automatsko čišćenje tuš kabine. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,