Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jugoslav friends: Prepravili seriju “Prijatelji” i nasmijali region

Preuzmite sliku

Zamislite “Prijatelje”, ali da glavni likovi nisu Ross, Rachel, Chandler, Monica, Joey i Pheobe, već su umjesto njih tu je šest država bivše SFRJ.

Upravo takav kratak video objavljen je na YouTube-u pod nazivom “Jugoslavs” odnosno Jugosloveni koji u osnovi predstavlja špicu za “Prijatelje”.

Na njoj se druže Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija, a počinje sa prikazima šest zemalja na čuvenom kauču ispred fontane.

Ukratko su prikazani komplikovani odnosi šest država, ali i stvari kojima se one ponose.

Tako je prikazano da su Crna Gora i Japan dugo bili u ratu, kao i to da mnogi miješaju Sloveniju i Slovačku zbog sličnih imena i zastava.

Srbija je predstavljena kao košarkaški šampion, dok se Hrvati ponose fudbalom, a Bosanci ćevapima.

Video je privukao veliku pažnju ne samo Balkanaca, već i mnogih drugih.

Mnogi komentari su odišu jugonostalgijom, ali i govore o tome kakav  “volimo se-mrzimo se” odnos često imaju narodi koji su nekada bili u jednoj državi.

“‘Jugoslavija’ i ‘Prijatelji’ su dvije riječi koje uglavnom ne idu zajedno, ali u ovom slučaju one su se nekako uklopile”, “Želim da vidim desetominutnu epizodu Jugoslovena odmah” i “Balkan najdisfunkcionalnija porodica Evrope”, neki su od komentara. (Blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje