Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Higijenski ulošci i tamponi bit će besplatni za sve žene u Škotskoj

Preuzmite sliku

Higijenski proizvodi bit će besplatni za sve žene, odluka je koju je donio škotski parlament, čime je Škotska postala prva zemlja u svijetu koja je donijela takvu odluku.

Prema novom zakonu, higijenski ulošci i tamponi bit će besplatno dostupni na određenim javnim mjestima u Škotskoj poput društvenih centara, klubova za mlade i apoteka, s procijenjenim godišnjim troškovima od 24,1 miliona funti.

Godine 2018. Škotska je postala prva zemlja u svijetu koja je osigurala besplatne higijenske proizvode u školama te na fakultetima i sveučilištima.

  • Novi zakon The Period Products (Free Provision) Scotland Bill prošao je svoju prvu fazu sa 112 glasova za, nijednim protiv i jednim suzdržanim. Sada prelazi u drugu fazu u kojoj članovi škotskog parlamenta mogu predložiti amandmane.

    Tokom rasprave Monica Lennon, koja je predložila zakon, kazala je da bi njegov prolazak bio prekretnički trenutak za normaliziranje menstruacije u Škotskoj te bi poslao pravi signal ljudima u toj zemlji o tome koliko ozbiljno parlament shvaća ravnopravnost spolova. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,