Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Preuzmite sliku

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna.

Ako se ne uklone iz kože pojedinca na vrijeme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili Lyme borelioze. Evo kako se možete zaštititi od negativnih posljedica. S dolaskom toplijeg vremena sve više vremena provodimo na otvorenom prostoru, u šumama, na livadama i na drugim travnatim površinama. Boravak u prirodi odličan je način da se rekreiramo i opustimo od svakodnevnog stresa, no on skriva i zamke koje mogu biti loše za zdravlje.

Krpelji vole vlažna mjesta, pa nakon boravka u prirodi posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu poput pazuha, prepona, kože trbuha te iza uha. U maju i junu posebno treba pripaziti na krpelje. Ti paraziti vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. Ali imajte na umu da se krpelj može i do šest sati šetati po tijelu prije nego što nađe mjesto na kojem će se ugnijezditi.

Samopregled je najvažniji

Prije odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijaliziranim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje te detaljni pregled kose i kože cijeloga tijela. Posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože trbuha te iza uha. Pronađete li tog nametnika na svojoj koži ili koži svoje djece, nemojte paničariti. Doktorica opće medicine Jelena Sironić Hreljanović otkrila nam je postupak za sigurno uklanjanje krpelja.

1. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz rub kože da ga uhvatite za ”glavu”. Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u ljekarnama se može naći specijalna pinceta za njihovo uklanjanje s kože koja je jednostavnija za upotrebu.

2. Okrećite pincetu u suprotnom smjeru od kretanja kazaljki na satu dok ne uklonite cijelog krpelja.

Dezinficirajte mjesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster pa pratite hoćete li primijetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite liječniku opće prakse.

Ako pak zaostane djelić krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. U slučaju iznimno rijetkih lokalnih infekcija na mjestu uboda ili pojave ranih simptoma lajmske bolesti, pomoć prvenstveno treba potražiti kod doktora primarne zdravstvene zaštite, koji će odlučiti o potrebi daljnjeg upućivanja na pregled specijalistu infektologu, istaknuo je dr. Puljiz. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,