Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Deset neobičnih univerzitetskih predmeta koji zaista postoje

Preuzmite sliku

Softverski programer zauzima prvo mjesto u 100 najboljih poslova za 2020. godinu iz US News & World Report. Naravno, stabilne, čvrste, dobro plaćene profesije uvijek su u trendu. Ali kako se naš svijet mijenja, predmeti i diplome na univerzitetima postaju sve neobičniji. Na primjer, proučavanje penjanja na drveće samo je jedna od mnogih zanimljivih prilika, prenosi Tuzlanski.ba.

Ninja studije

Mjesto: Međunarodni istraživački centar za nindže na Univerzitetu Mie

O predmetu: Ovo je magistarska diploma posvećena nindžama. Ali nažalost, nećete postati profesionalni nindža. Naučit ćete sve o njihovoj istoriji, pa čak i o vještinama neophodnim da biste ostali neotkriveni dok prolazite kroz planinska područja. Program uključuje borilačke vještine, preživljavanje i borbene vještine, kao i istoriju nindže.

 • Pustolovno obrazovanje

  Mjesto: Državni univerzitet Plymouth

  O predmetu: Ovaj program uključuje učenje aktivne avanture na otvorenom. Planinarenje, penjanje po stijenama, kursevi sa konopcem i druge vještine divljeg svijeta nalaze se na listi kurseva. Nakon toga možete nastaviti karijeru u svemu povezanom s avanturama na otvorenom, pa čak i terapijskim avanturama. Dakle, ovaj stepen se bavi izazovima, samootkrivanjem i ličnim rastom u potpunoj sigurnosti.

 • Nauka i tehnologija surfanja

  Mjesto: Cornwall College

  O predmetu: Uprkos svom imenu, program ne uključuje praktično surfanje. Ali to možete raditi jer je plaža vrlo blizu. Glavna stvar je da vam nije potrebno iskustvo surfanja da biste učili u ovom programu. Imat ćete priliku stvoriti vlastitu dasku za surfanje i razumjeti industriju surfanja. Kao rezultat, diplomci mogu odabrati puno karijera od trenera do menadžera događaja.

  Penjanje po drvetu

  Mjesto: Univerzitet Cornell

  O predmetu: Ovi kursevi nisu samo jednostavno penjanje po stablu koje čine mala djeca. Ovo je mnogo složenije i uzbudljivije. Tokom ovih kurseva naučit ćete različite tehnike sa konopcem, alternativne tehnike penjanja i kretati se od drveta do drveta. Također, naučit ćete procjenjivati ​​opasnost od drveća, pa čak i spavati u visećoj mreži obješenoj između grana.

 • Stand up komedija

  Mjesto: Univerzitet u Kentu

  O predmetu: Humor, šale, smijeh i savršeno raspoloženje. Ovaj modul je pun toga. Više od polovine vremena kursa troši se na performanse. Ali zajedno sa stvaranjem vlastite rutine stand-up komedije i poboljšanjem izvedbe, proučavat ćete teoriju stripa i djela drugih stand-up komičara.

  Izrada sladoleda – kratki kurs

  Mjesto: Pennsylvania State University

  O kursu: Zamislite samo, ovaj kurs traje 128 godina. A u njemu je već učestvovalo više od 4.400 ljudi. Traje samo 7 dana, ali tokom ovih radionica možete naučiti sve nijanse tehnologije i proizvodnje sladoleda. Čak ćete na kraju kursa imati priliku dobiti nagradu.

  Savremeni cirkus sa fizičkim pozorištem

  Mjesto: Bath Spa University

  O predmetu: Ovaj kurs je ispunjen vedrinom i kreativnošću. Ovdje su uključeni klaunarstvo, akrobalans, burleska i još mnogo toga. Izvedbe i predstave idu uz fizički razvoj. Štaviše, nakon uspješno završenog zavičajnog studija možete nastaviti studirati ovu specijalnost i steći zvanje Bachelora.

 • Studije vikinga i starih nordijskih jezika, BA

  Mjesto: University College London

  O predmetu: Ovaj program, pored proučavanja Vikinga i njihove istorije, uključuje i proučavanje skandinavskog jezika, modernog i drevnog. A najbolji dio je cijela godina provedena u nekoj od skandinavskih zemalja, prema jeziku koji ste odlučili naučiti.

  PGA Golf menadžment

  Mjesto: Florida Gulf Coast University

  O predmetu: Ispada da ne možete biti samo igrač golfa, već i Bachelor golfa. Ovaj program nudi širok spektar golf znanja, od poslovnog planiranja do pripreme palica i upravljanja travnjakom. U ovom polju postoje razne karijere. Najbolje je što ćete, pored studija, moći i igrati golf u najboljim objektima.

 • Ekstremno vrijeme

  Mjesto: University of Michigan

  O predmetu: Naravno, znate šta je ekstremno vrijeme i kako utiče na ljude i prirodu. Ali ovaj predmet nije o nabrajanju kataklizmi. Ovdje ćete naučiti više o njima i njihovoj fizici. I na kraju, sudjelovat ćete u analizi vremena i prognoziranju oluje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,