Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Bronzana djevojka”: Naučnici “oživjeli” djevojku od prije 3.700 godina

Preuzmite sliku

Poslije 3.700 godina, Ava, djevojka iz bronzanog doba, ponovo je “oživljena”, nakon što je tim stručnjaka vratio u život kroz dvodimenzionalnu sliku.

Uz pomoć lobanje koju su arheolozi pronašli 1987. godine u Ketnesu u Škotskoj, stručnjaci su uspjeli da uklope crte lica i ožive Avu, što je inače skraćenica od “Achavanish”, djela dvogodišnjeg projekta arheologa Maye Hoole.

 • djevojka-bronzano-doba-rekonstrukcija-lice3
 • Tokom istraživanja, Hoole i njen tim su utvrdili da je Ava bila član evropske grupe naroda takozvanog “naroda pehara”.

  Ova populacija je bila nastanjena u Britaniji 2.500 godina prije nove ere i oni su donijeli metal, točak i manje centralizovanu političku kulturu državi, što je stavilo tačku na gradnju masovnih spomenika drevnih Britanaca.

  “Narod pehara” je bio pozant po svojim malim i okruglim lobanjama, dok je Avina glava imala dosta neravan i nesvakidašnji oblik, što je moguća posljedica čudnog običaja namjernog vezivanja lobanje.

  Istraživanje sugeriše da je Ava imala od 18 do 22 godine i da je najvjerovatnije bila dio veće zajednice koja se bavila uzgojem životinja.

  – U ovom trenutku znamo jako malo o njenom životu, ali sam i pokrenula ovo istraživanje da bih došla do cjelovite priče o životu ove “bronzane djevojke” – rekla je Hooleova za “Daily Mail”.

  Nakon antropološke i patološke procene, stručnjaci su mogli da odrede pol i starost na osnovu pronađene lobanje, koju su fotografisali iz raznih uglova, a zatim je Hev Morison, stručnjak za rekonstrukcije, uspio da oživi tinejdžerku iz bronzanog doba. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje