Srijeda, 27. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bizarni Tesla: Zbog broja 3 je ručao sa 18 salveta, odbijao rukovanje…

Ugledni naučnik i izumitelj koji je transformirao moderno društvo širom svijeta poznat je po svom doprinosu u razvoju modernog električnog sistema, pa je tako Nikola Tesla bio pionir razvoja mnogih tehnologija koje su oblikovale drugu polovicu 20. stoljeća.

Uz sve to Tesla je bio i pravi ekscentrik, poznat posebno po svojoj karizmi, zabavljačkim sposobnostima i talentu za govor u javnosti. Većinu svog života borio se sa problemima mentalnog zdravlja, posebno opsesivno kompulzivnim poremećajem. Kao i većina drugih ljudi koji se bore sa ovim poremećajem, Tesla je bio posebno opterećen čistoćom, bakterijama, i strahom od potencijalnih bolesti.

Opsesivno je prao ruke, a u kasnijim godinama svog života, uvijek je pazio da mu se sva hrana skuha prije nego što ju on dotakne. Često je odbijao rukovanje prilikom upoznavanja, i najčešće nosio rukavice kako bi izbjegao bilo kakav fizički kontakt sa ljudima koje bi upoznao.

Svoje je ponašanje objasnio time što je bakterije vidio u vodi za piće uz pomoć mikroskopa u svom laboratoriju.

“Kad bi samo na nekoliko minuta mogli pogledati ta strašna stvorenja, nikada više ne bi popili kapljicu vode koja nije prokuhana ili nije sterilizirana”.

Bio je poznat i po tome što je jako malo spavao. Sam je tvrdio kako spava samo dva sata tokom noći, a tokom dana znao bi zaspati nekoliko puta po nekoliko minuta.

U svom laboratoriju eksperimente je provodio tokom noći, i to na nesreću svojih komšija, koji često zbog tih silnih čudnih zvukova iz njegove kuće nisu mogli spavati.

Zvukovi su ih brinuli pa su nerijetko zvali i policiju zabrinuti zbog stanja slavnog naučnika. Asistenti su pričali kako bi znao biti toliko umoran tokom intenzivnog radnog perioda i zbog nedostatka sna jednostavno bi se od umora srušio usred eksperimenta i zaspao za stolom.

Ova hronična nesanica najvjerojatnije je pogoršala borbu sa mentalnom bolesti. Uz sve to čudna je bila i njegova opsesija sa brojem tri, pa je tako često izvodio posebne rituale, poput hodanja tri puta oko zgrade prije nego će u nju ući.

Tokom večere složio bi 18 salveta prije nego što bi počeo jesti, jer je taj broj djeljiv sa tri. Kad bi odsjedao u hotelu, tražio je da je broj njegove sobe djeljiv sa tri i posebno zatražio da mu se svakog jutra donese 18 ručnika.

Po nekim podacima precizno je određivao masu hrane i brojao koliko mu je potrebno pokreta villuškom prije nego je pojede. Imao je duboku fobiju od okruglih objekata, pa tako ne bi mogao ostati u društvu žene koja nosi naušnice.

Iako ovakvi čudni rituali i navike mogu djelovati komično, oni su pokazatelj kako se borio sa mentalnim problemima. Nažalost Tesla je živio u vremenu i društvu koje nije imalo razumijevanja za mentalne poremećaje pa se sa svojim kompulzivnim ponašanjem borio sam.

Bio je to očigledno problem naslijeđen iz porodice, a njegov otac i brat pokazivali su simptome šizofrenije i poremećaja ličnosti. Otac mu je bio poznat po žestokim i nasilnim razgovorima sa samim sobom, oponašajući različite ličnosti, a brat mu je patio od čestih i teških halucinacija.

Tesla je navodno i sam patio od halucinacija koje su doprinijele i njegovom naučnom uspjehu s obzirom na inspiraciju koju je dobivao tokom tih iskustava. Ideju za izmjenični motor navodno je dobio inspirisan halucinacijom svjetla i plamena.

Njegovi obožavatelji umanjivali su njegovo čudno ponašanje, i opisivali ga kao ekscentrika, no kritičari su ga upravo zbog toga ismijavali, i smatrali ga potpuno ludim.

Iako danas Teslu doživljavamo kao genija pogođenog nesrećom ozbiljne mentalne bolesti, tokom njegovog života zbog stigme koja je pratila ova stanje Tesla nije mogao pronaći pomoć i podršku koju je trebao.

Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izoliran, što je zapravo tužan kraj hvaljenog izumitelja modernog doba. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: