Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bear Grylls otkriva imaju li ljudi dovoljno urođenih instinkata za preživljavanje

Preuzmite sliku

Baer Grylls, najpoznatiji svjetski pustolov i stručnjak za preživljavanje za Disco­very Channel je pripremio drugu sezonu serijala Otok s Bearom Gryllsom, koja će se emitirati ponedjeljkom u 22:00, počevši od 22. februara.

 • BearGryllsIsland2
 • Mnogi su se barem jednom zapitali da li bi mogli preživjeti na pustom otoku. No, kako bi se snašli kada bi to uistinu morali učiniti, pitanje je koje je inspirisalo producen­te za serijal Otok s Bearom Gryllsom. Bear je za drugu sezonu odabrao 14 muška­raca i 14 žena iz svih slojeva britanskog društva, oduzeo im sve blagodati civiliza­cije i ostavio ih na dva odvojena pusta otoka u Tihom oceanu, i to na pune 6 sedmice. Svaka grupa će biti potpuno sama, samostalno će se i snimati dok se bore kako bi pronašli hranu, vodu i sklonište, koji su im prijeko potrebni za preživljava­nje. Napušteni i sa samo nekoliko osnovnih alata i odjećom koju imaju na sebi, hoće li imati što je potrebno da opstanu kada dođu do samih granica ljudske izdrž­ljivosti? Premda izabrani otoci možda djeluju poput raja, iza predivnih se plaža skriva pravi pakao. Nakon što se odabranim kandidatima oduzme sav luksuz života današnjice, hoće li pokazati čvrstinu duha i imati dovoljno snalažljivosti da preži­ve?

  Ljude 21. stoljeća, i muškarce i žene, karakterizira činjenica naizgled nepremostive udaljenosti od naših lovačko-sakupljačkih korijena. U društvu koje je sve više op­sjednuto materijalnim bogatstvom, oslanjamo se više nego ikad na tehnologiju i gadgete za pokretanje naših života, te smo iz tog razloga izgubili mnoge praktične vještine koje su se nekada prenosile iz generacije u generaciju. Ipak, kada ostane­mo bez pogodnosti modernog života i nađemo se u smrtonosnoj borbi protiv priro­de, koliko su uistinu relevantne naše vještine i senzibilitet 21. stoljeća? Da li ima­mo dovoljno urođenih instinkata za preživljavanje, koji bi nas mogli spasiti od izu­miranja? Ovaj se serijal posvećuje oduzimanju pogodnosti modernog života, kako bi se pojedinci suočili s unutarnjom istinom o svojim životima. Kroz ovaj proces pojedinci se ponovno povezuju s jezgrom sebe samih, a koja je stvarna i moćna.

  Otok s Bearom Gryllsom – dva serijala u jednom – U ovom jedinstvenom društvenom eksperimentu, svaka će otočna zajednica biti sačinjena od isključivo jedne spolne skupine – jedan će otok biti nastanjen isklju­čivo s muškarcima, a drugi isključivo ženama.

  Dvije zajednice se nikada neće sresti, ali će izazove za preživljavanje prolaziti pa­ralelno u istom arhipelagu otoka i u istom vremenskom okviru. Žene će biti snima­ne na Gibraleonu, a muškarci na San Telmou. Obje strane će se snimati i emitirati istovremeno.

  Bearova uloga – Bear nosi glavnu ulogu, uvodi nas u priču, te nadgleda eksperiment na oba otoka. On će osigurati osnovnu obuku za preživljavanje na početku, te će odvesti obje skupine do njihovog novog doma. No, nakon što muškarce i žene ostavi na otoci­ma, više neće intervenirati niti na bilo koji način utjecati na njihovo iskustvo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje