Veliki udarac: McDonald's izgubio spor vijeka!
Foto: Tuzlanski.ba

McDonald‘s više nema ekskluzivno pravo da koristi oznaku "Big Mac" u odnosu na pileće hamburgere i proizvode od piletine, a koji se prodaju u Evropskoj uniji nakon presude najvišeg suda EU.

Presuda Općeg suda sa sjedištem u Luksemburgu bila je usredsređena na pokušaj Supermaca 2017. godine da opozove McDonald‘sovu upotrebu imena "Big Mac", koji je američka kompanija registrovala 1996. godine za proizvode od mesa i živine i usluge koje se pružaju u restoranima.

Kancelarija Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) odbacila je zahtjev Supermaca za opoziv i potvrdila da McDonald‘s koristi termin za sendviče sa mesom i piletinom, što je navelo irsku kompaniju da ospori odluku prenosi Reuters.

Supermac, koji je otvorio svoje prve restorane u Galwayu 1978. godine, prodaje govedinu i pileće hamburgere, kao i pržene pileće nagetse i sendviče. Opći sud je odbacio argumente McDonald‘sa i djelimično poništio i preinačio odluku EUIPO-a.

"McDonald‘s gubi zaštitni znak EU "Big Mac" u pogledu živinskih proizvoda", presudile su sudije.

"McDonald‘s nije implementirao istinsku upotrebu u kontinuiranom periodu od pet godina u Evropskoj uniji u vezi sa određenim proizvodima i uslugama", dodali su.