Uhapšen zamjenik glavnog načelnika ruske vojske, pod sumnjom za primanje mita velikih razmjera
Foto: Tuzlanski.ba

Rusija je uhapsila zamjenika načelnika Glavnog štaba vojske, general-pukovnika Vadima Šamarina, pod sumnjom za primanje mita velikih razmjera, objavili su u četvrtak ruski mediji.

To je četvrto hapšenje visoke vojne osobe od 23. aprila kada je zamjenik ministra odbrane Timur Ivanov stavljen u istražni pritvor zbog sumnje da je primio mito, piše Reuters, a prenosi Hina.

Od tada su uhapšeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u Ministarstvu odbrane i generalmajor Ivan Popov, bivši komandant ruske 58. armije.

To je najveći skandal u redovima ruske vojske unazad nekoliko godina.

Hapšenja su naznaka ozbiljnih napora da se iskorijeni korupcija povezana s unosnim vojnim ugovorima, navode agencije.

Uhapšena su i trojica ostalih povezanih s visokim ruskim vojnim ličnostima, prijatelj Ivanova, vlasnik građevinske kompaije koja je navodno isplaćivala mito i bivši šef nekoliko kompanija podređenih Ministarstvu odbrane.

Korupcija u odbrambenom sektoru

Šamarin je zamjenik Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog štaba ruske vojske. Gerasimov nije optužen niti za jedno zlodjelo, ali je meta žestokih kritika zbog načina vođenja rata u Ukrajini.

Do niza hapšenja dolazi usred velikih promjena u ruskom vojnom kadru.

Predsjednik Vladimir Putin ovog je mjeseca smijenio Sergeja Šojgua s mjesta ministra odbrane, zamijenivši ga bivšim zamjenikom premijera Andrejem Belousovim koji nema vojno iskustvo.

Na taj se potez gleda kao na pokušaj da se ruska ekonomija učinkovitije stavi u službu vojske te kako bi se uklonila korupcija u odbrambenom sektoru.

Putin je prošle sedmice rekao da ne planira promjene u glavnom štabu jer se "borbeni dio" uspješno obavlja.

Šamarinu prijeti kazna do 15 godina zatvora ako se potvrdi optužnica za primanje mita velikih razmjera.