EU pozvao Izrael da odmah obustavi vojnu operaciju u Rafahu
Foto: Tuzlanski.ba

Rukovodstvo Evropske unije (EU) pozvalo je vlasti Izraela da odmah zaustave vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca, javlja Anadolu.

“Ova operacija dodatno remeti distribuciju humanitarne pomoći u Gazi i dovodi do još većeg internog raseljavanja, još više gladi i ljudske patnje”, navodi se u saopćenju ureda visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella.

U saopćenju ističu da je Rafah dom raseljenih Palestinaca i da je taj narod ponovo izložen opasnosti.

“Evropska unija poziva Izrael da se suzdrži od daljeg zaoštravanja ionako strašne humanitarne situacije u Gazi i da ponovo otvori prijelaz Rafah. Ako bi Izrael nastavio vojnu operaciju u Rafahu, to bi neizbježno stavilo veliki pritisak na odnose EU-a s Izraelom”, piše u saopćenju EU.

Također se navodi da Izrael mora dozvoliti humanitarni pristup civilima i implementirati privremene mjere Međunarodnog suda pravde (ICJ) od 26. januara i 28. marta.

“Pozivamo sve strane da udvostruče svoje napore za postizanje trenutnog prekida vatre i bezuvjetnog oslobađanja svih talaca koje drži Hamas“, navodi se u saopćenju.