CIK odbacio prijavu SDS-a, ne mogu na lokalne izbore
Foto: Tuzlanski.ba

Centralna izborna komisija BiH odbacila je prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na lokalnim izborima u oktobru ove godine.

Sa pet glasova članova CIK-a za odbacivanje prijave i jednim glasom protiv (Suad Arnautović) SDS-u je zabranjeno da učestvuje na izborima.

Kako je pojašnjeno na upravo završenoj sjednici CIK-a, SDS ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.

"Činjenica je da stranka ne može otvoriti račun iako joj nije zabranjeno političko djelovanje. Što se tiče svih ostalih zakonskih uslova ona ih ispunjava, ali je evidento da račun ne ispunjava", rekla je Vanja Bjelica Prutina pitajući se kako smo došli do toga da stranka koja je uvijek učestvovala na izborima sada ne može da učestvuje, istovremeno odgovarajući da je to pitanje za neke druge.

S druge strane Suad Arnautović, član CIK-a kaže da račun za finansiranje kamapanje otvara lice kojeg ovlasti politička stranka ili nezavisni kandidat.

"Šta će biti prilikom izvještavanja o tom potom, a moje mišljenje je da nema prepreke", rekao je Aranutović.

Inače, Srpska demokratska stranka prijavila se za učešće na izborima kao SDS, ali i kao Srpska demokratska stranka-Volja naroda.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na sjednici počela postupak ovjere prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima 2024. godine u BiH zakazanih za nedjelju, 6. oktobra. Podnesene su 122 prijave plitičkih stranaka.

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata istekao je 24. maja ove godine u 16.00 sati. Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su ukupno 122 prijave političkih stranaka.

Ukupno 82 političke stranke ispunjavaju uslove za ovjeru u cjelosti, 35 političkih stranaka djelimično i pet političkih stranaka ne ispunjava uslove za ovjeru.

Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti političke stranke da u roku od dva dana od prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti za osnovne izborne jedinice za koje nije dostavljen dovoljan broj validnih potpisa podrške odnosno da dostave dodatnu potrebnu dokumentaciju.

Ukupno 238 prijava podneseno je CIK-u BiH za ovjeru nezavisnih kandidata.

Ukupno 169 nezavisnih kandidata ispunjava uslove za ovjeru u cjelosti od čega 40 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 23 nezavisna kandidata imaju nedostatke u prijavi i 46 nezavisnih kandidata nisu podnijeli prijavu na propisan način.

Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti 23 nezavisna kandidata da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti.

Centralna izborna komisija BiH je odbacila prijave 46 nezavisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način.

Rok za političke stranke i nezavisne kandidate za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 3. juna 2024. godine u 16:00 sati, saopćio je CIKBiH.