Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovčina: Najveću štetu nanio sam sebi i svojoj porodici, ali život mora ići dalje

Preuzmite sliku

Popularno

Najuspješniji sportista na području Tuzle, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, sportista koji tokom bogate karijere zna samo za pobjede, u najkraćem bi mogli opisati lik i sportsko djelo rukometaša Alena Ovčine. 

Jučer je objavljena vijest da je Ovčina zbog korištenja zabranjenih supstanci suspendovan na četiri godine od strane EHF-a, ovim povodom jedan od ponajboljih bh. rukometaša oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Kao sportista, reprezentativac i kao čovjek, imam potrebu da se obratim svojim prijateljima, navijačima i široj javnosti povodom odluke o suspenziji od strane EHF doping agencije.

Naime, u februaru 2022. godine sam zajedno sa još tri reprezentativca bio sam pozitivan na Covid testu, zbog čega smo propustili i učešće na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Slovačkoj.

Nakon pauze sa treningom, povratak u trenažni proces se iskomplikovao zbog povratka povrede desnog ramena na kojem sam prethodno imao i operativni zahvat. Zbog svega navedenog, van trenažnog procesa sam bio cca 2 mjeseca.

Sa početkom priprema i povratka u trenažni process, kao svih dosadašnjih godina bavljenja rukometom, od suplemenata sam koristio protein, creatin, glutamin i preworkout. Radi se o suplementima koji su redovni dodaci ishrani profesionalnih sportista.

 • Vezano | Prijatelji i sugrađani uz Alena Ovčinu: Svi griješimo, ostaješ uzoran sportista na kojeg smo ponosni

  Nažalost, preworkout koji sam tada koristio je bio od različitog proizvođača u odnosu na prethodne proizvode, te se ispostavilo da sadrži i nedozvoljenu supstancu anabolički steroid, koja se pokazala pozitivna na doping testu.

  Tokom 20-godišnje rukometne, klupske i reprezentativne karijere, radio sam desetine doping testova, i nikada nisam bio pozitivan niti na jednu nedozvoljenu supstancu.

  Podržavam pravila EHF-a i smatram da postoje da bi se poštovala, te sam i učestvovao u projektu “Sport bez dopinga” istinski podržavajuci tu tezu.

  Nažalost, nakon razmatranja komisije EHF-a, dobio sam najstrožiju moguću kaznu, i skupo ću platiti svoju nepromišljenu odluku i neinformiranost. Svakako da ću se pridržavati pravila EHF, ali ću nastojati svoje sportsko iskustvo i znanje, kao i ljubav prema sportu, prenositi na nove generacije, jer bez sporta živjeti ne znam.

  Smatram da sam najveću štetu nanio sebi i svojoj porodici, ali i da život mora ići dalje i da ćemo zajedno prebroditi i sportski podnijeti i ovu situaciju i pomenutu kaznu.

  Za kraj, želim da se zahvalim svima koji su mi od puštanja ove informacije pružili podršku, kao i medijima koji su ovu informaciju prenijeli bez pretencioznih naslova i sadržaja.

  Najveće hvala mojoj supruzi, roditeljima i ostaloj rodbini, kao i istinskim prijateljima koji su uvijek uz mene.

  Također, hvala mojim saigračima i trenerima na svim ovim godinama igranja i svega što smo prošli zajedno, svakako da ćemo se viđati još na rukometnim i sportskim terenima.” u svom obraćanju javnosti navodi Ovčina.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje