Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Partizan, Dinamo, Hajduk i Crvena zvezda među klubovima koji proizvode najviše fudbalera u Evropi

Preuzmite sliku

Partizan, Dinamo, Hajduk i Crvena zvezda našli su se među klubovima koji proizvode najviše fudbalera u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova četiri kluba s Balkana nalaze se među evropskim klubovima koji širom Evrope imaju najviše aktivnih fudbalera što su stasali u njihovim redovima.

Rezultati istraživanja, koje je proveo Centar za sportske studije (CIES) iz Švicarske, pokazali su da se na vrhu ljestvice nalazi Partizan sa 78 igrača. Trenutno ih je 13 u sastavu prve ekipe, a 65 fudbalera karijeru je nastavilo u nekom drugom klubu.

Drugi je Ajax sa 75 igrača, od čega 11 u prvoj ekipi, a 64 u drugim klubovima, treća Barcelona sa 62 igrača, 10 u prvom sastavu, 52 u drugim klubovima, četvrti na listi je Dinamo iz Zagreba sa 53 fudbalera, pet u prvoj ekipi, 48 u drugim klubovima, i peti Sporting sa isto toliko fudbalera, od čega 9 igra u prvom sastavu ovog kluba, a 44 u drugim klubovima.

Na visokom sedmom mjestu nalazi se i Hajduk sa 49 igrača. U prvom timu ih je 11, a u drugim klubovima 38. Sedmo mjesto sa Hajdukom dijeli Crvena Zvezda sa isto toliko fudbalera, 6 u sastavu prve ekipe, a 43 u nekom drugom klubu.

Na listi najboljih nalaze se još Dynamo Kijev, Feyenoord, Porto, Sparta Prag, Shakhtar Donetsk, Real Madrid, Levski Sofija i Manchester United.

Istraživanje CIES-a je provedeno među 460 klubova iz 31 evropske zemlje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,