Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sportsko društvo ‘’Sloboda’’ danas slavi 95. rođendan (FOTO)

Preuzmite sliku

Društvo nadaleko poznato po svojim sekcijama, među kojim je i naš klub, po uspjesima je nadaleko poznato širom regiona.

Utvrđivanjem istorijskih tokova razvoja Radničkog sportskog društva “Sloboda” Tuzla ustanovljeno je da se 30. novembar 1919. bilježi kao dan osnutka društva.

Fudbaleri i tamburaši svo vrijeme bili su i ostali okosnica RSD “Sloboda“, pa tako danas FK ‘’Sloboda’’ i Muzička sekcija, odnosno, Tamburaški orkestar ‘’Sloboda’’, također slave 95-godišnjicu postojanja.

Radničko sportsko društvo ‘’Sloboda’’ stvarano je mukotrpno, opstalo je u vrijeme četiri režima i društvena uređenja te u vihoru dva teška rata. Ponekad se moralo mijenjati i ime da bi opstalo ali nikad nisu promijenjeni osnovni postulati društva, a to su: sloboda, pravda, čast, patriotizam i čvrsta veza sa širokim narodnim masama.

Ovo društvo bilo je i ostalo okosnica razvoja tuzlanskog, ali i sporta cijele BiH. Bili smo i ostali najbolji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini, svi naši klubovi se takmiče u najvišem rangu takmičenja, naši sportisti su pronijeli slavu “Slobode“ Grada Tuzle a i cijele Bosne i Hercegovine.

Od 1960. godine najuspješniji sportisti Tuzle proglašavani su 53 puta, a od toga 32 puta najbolji su bili članovi „Slobodine“ sportske porodice. Ne smijemo zaboraviti da je član Slobodinog kolektiva Zlatan Sarčević proglašen za sportistu stoljeća Grada Tuzle.

Danas u porodici udruženih sportskih klubova i sekcija Radničkog sportskog društva egzistira petnaest sportskih kolektiva:

Atletski klub “Sloboda Tehnograd”
Bokserski klub “Sloboda”
Fudbalski klub “Sloboda”
Hrvački klub “Sloboda”
Karate klub “Sloboda”
Klub ritmičke sportske gimnastike “Sloboda”
Kuglaški klub “Sloboda”
Muzička sekcija – Tamburaški orkestar “Sloboda”
Omladinski košarkaški klub “Sloboda”
Omladinski pogon “Sloboda 1919”
Plivački klub “Sloboda”
Rukometni klub “Sloboda Solana”
Tenis klub “Sloboda”
Tuzlanski šahovski klub “Sloboda”
Ženski odbojkaški klub “Sloboda Tuzlafarm”

O istoriji FK Sloboda pogledajte OVDJE!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje