Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ismet Kavgić više od pet decenija u ringu: Tuzla je prepuna talenata!

Preuzmite sliku

Ismet Kavgić odškolovao je na desetine vrhunskih boksera tokom više od pet decenija u ringu, ali je i dalje aktivan.

Vitalni 73-godišnjak svakodnevno radi sa svojim borcima, mahom bokserima i kikbokserima, naglašavajući da je naša država, a posebno područje Tuzle, veoma interesantno, kada je riječ o talentima u borilačkim sportovima.

  • ismet-kavgic345
  • – Talenata ima, ne sjećam se kad ih je bilo više, ali, nažalost, ne i novca koji bi pomogao njihov razvoj. Vlasti u Tuzli baš i nisu zainteresirane da podrže sport, odnosno boks – govori Kavgić, koji je 18 godina proveo u ringu kao borac, a već 38 je trener.

    Dodaje da je problem i to što talentirani bokseri nemaju dovoljno mečeva, što je, opet, uvjetovano teškom materijalnom situacijom.

    – Teško je doći do pozitivne formule koja bi mladom bokseru garantirala uspjeh. Uglavnom je sve nedovoljno, a kao rezultat toga imamo činjenicu da talenti, jednostavno, propadaju – kaže Kavgić i dodaje:

  • kavga-trener3
  • – Ako je borac na treninzima dobar, on se mora probati i u takmičarskom ringu. Međutim, pošto nema novca za mečeve, jer iole ozbiljnija borba košta približno 5.000 KM, onda uglavnom radimo treninge.

    Trenutno imamo nekoliko boksera koji mogu izgraditi ozbiljne karijere, ali novac je kočnica. Meni je žao, jer se dešava da ih za male pare vrbuju da boksuju u inozemstvu. Zadovolje se s nekih 200 eura i vrate kući – kaže Kavgić, trener u klubu “Flek Tom Cat”.

    (Dnevni Avaz)

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,