Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bivši bh. karatista i viceprvak svijeta imenovan za selektora reprezentacije Kuvajta

Preuzmite sliku

Popularno

Da je Bosna i Hercegovina rasadnik talenata u oblasti sporta potvrđuje i priča uspješnog bivšeg bh. karatiste, višestrukog prvaka BiH, prvaka Evrope i vicepravaka svijeta, Konjičanina Mensura Cakića, koji je ovih dana imenovan za selektora seniorske karate reprezentacije Kuvajta.

 • Karate je počeo trenirati neposredno nakon rata u BiH, a prve korake ostvario u klubu Bošnjak iz Konjica, kod trenera Velije Halilovića. Klub djeluje i danas, a o koliko uspješnom kolektivu se radi govori i činjenica da su njegovi članovi, od najmlađih uzrasta do seniora, osvajači medalja na državnim, balkanskim, mediteranskim, evropskom i svjetskim takmičenjima, piše Anadolu Agency (AA).

  – Težak početak –

  U razgovoru za AA Cakić govori o svojim počecima, uspješnoj karijeri i odlasku u Kuvajt. Još od malih nogu imao je želju da trenira borilačke sportove, tačnije karatea. Ipak, priznaje da njegov sportski put nije bio nimalo lagan, odnosno da u početku nije uspijevao zabilježiti značajne rezultate sve do prelaska u juniore.

 • “Tada se nekako sve promijenilo. Bio sam juniorski prvak države, nakon čega sam, po prvi put, 2003. godine dobio poziv u juniorsku karate reprezentaciju BiH. U toj kategoriji sam bio viceprvak Evrope“, priča Cakić.

  Sve poslije toga u karijeri 37-godišnjeg Cakića samo su uspjesi. Ovaj višestruki prvak BiH, mediteranski i balkanski prvak, u novembru 2004. godine debituje i na Svjetskom prvenstvu, održanom u Meksiku, gdje osvaja drugo mjesto u kategoriji do 70 kilograma. U istoj kategoriji je, dvije godine kasnije, bio prvak Evrope. Cakić je 2004. godine izabran za najboljeg sportistu BiH.

 • Cakić je 2011. godine dobio poziv iz Kuvajta da preuzme tamošnji karate klub Al-Naser, što je i prihvatio. Uspješnom bh. sportisti nije trebalo puno vremena da pokaže kvalitet i u Kuvajtu. Već nakon tri godine Al-Naser je proglašen najboljim klubom za mlađe uzraste, što je najbolji rezultat koji je postigao ovaj karate klub. Tokom boravka u Kuvajtu bilo je, kaže, ponuda iz drugih klubova, ali on nije želio napustiti Al-Naser.

  – Ambasador BiH –

  Krajem 2020. godine dobio je poziv predsjednika Karate saveza Kuvajta i ponuđena mu je pozicija selektora reprezentacije te zemlje, što je sa zadovoljstvom prihvatio.

 • “Iskreno, moja želja je tokom karijere bila da vodim neku reprezentaciju. Mislim da je to i želja svakog sportiste. Iza mene je put tokom kojeg je uložen ogroman trud i bilo je dosta odricanja. Drago mi je što ću na ovaj način, prenoseći svoje znanje, biti ambasador svoje zemlje, što za mene predstavlja i jedan emotivan trenutak. Možda sam ja u svemu tome imao i sreće, ali ovo je sigurno potvrda da se rad i trud uvijek isplate”, govori Cakić.

  Upitan da li postoji želja da jednog dana preuzme i reprezentaciju domovine, Cakić kaže možda, jednog dana. Smatra kako je još uvijek mlad, da ima dosta toga da još nauči i usavrši.

  “BiH ima jako dobre trenere koji zaslužuju da vode reprezentaciju”, ističe Cakić.

  – Zacrtani ciljevi s reprezentacijom –

  Cakić ističe da je u Kuvajtu karate vrlo popularan. U toj zemlji postoji 14 državnih klubova, liga, takmičenje, te više od 50 registrovanih privatnih karate akademija. Dodaje da su kuvajtski karatisti osvajači i brojnih medalja na Azijskom prvenstvu.

 • Cakić je zacrtao ciljeve koje želi ostvariti kao selektora reprezentacije Kuvajta.

  “Moj cilj je napraviti dobar rezultat na Azijskom i Svjetskom prvenstvu u karateu, te na Zaljevskim olimpijskim igrama. Kuvajt je u martu trebao biti organizator Azijskog prvenstva u karateu za kadete, juniore i seniore, no zbog pandemije koronavirusa takmičenje je odgođeno za oktobar. Također, trebali smo biti i domaćini Zaljevskih olimpijskih igara, ali i to je odgođeno”, kazao je Cakić.

  Na kraju je prokomentarisao i stanje u bh. karateu.

  “BiH je uvijek imala vrhunske sportiste u karateu, kako u muškoj tako i u ženskoj kategoriji. Isto tako i vrhunske trenere, osvajače evropskih i svjetskih medalja. Jedino što nam nedostaje jeste bolja podrška države i bolji zakon”, zaključio je Cakić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje