Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uspjeh Maroka nije slučajnost, pogledajte kako izgleda najmoderniji trening centar u Africi

Preuzmite sliku

Najmoderniji trening centar u Africi samo je jedan od koraka ka građenju jedne od najboljih svjetskih reprezentacija.

Maroko je hit Svjetskog prvenstva u Kataru. Uspjeli su da budu ravnopravni sa Hrvatima i da savladaju Belgijanace u grupi, zatim da eliminišu Španiju i Portugal, pa će kao prva afrička i prva arapska zemlja igrati polufinale Mundijale. Priča iza njihovog uspjeha počinje prije 15 godina i zapravo nije nastala na fudbalskom terenu. Čak ni na onima koji su koštali 12 miliona funti!

Sve je krenulo iz glave Muhameda VI, kralja Maroka koji je želio da osnaži nacionalni tim. Nije tajna da su Marokanci fanatični kada je u pitanju najvažnija sporedna stvar na svijetu – pogledajte samo kako izgledaju tribine na mečevima njihovih klubova. Nije tajna ni da su im okosnicu reprezentacije “stvorili” francuski klubovi u kojima su njihovi igrači naučili prve korake, ali jasno je da to žele da promijene. Tako je nastao najmoderniji trening centar u Africi, objekat koji koristi nacionalni tim Maroka:

Kao što smo već pomenuli, u ovo zdanje uloženo je čitavih 12 miliona funti, a pored fudbalskih terena nalaze se sobe za reprezentativce, teretana, bazeni, saune, prostorije za liječenje i oporavak fudbalera, kao i mjesto na kojem igrači mogu da provode slobodno vrijeme. U okviru kompleksa postoji osam terena na otvorenom, ali i jedan koji ima krov. Zanimljivost je da na njemu mogu da se podešavaju različiti klimatski uslovi, pa fudbaleri mogu da se pripreme za velike vrućine ili hladnoće, baš one sa kakvima će se susretati na mečevima. Očigledno se na mislilo na sve detalje.

Kralj Maroka još 2007. godine počeo je da ostvaruje svoje velike zamisli. U međuvremenu, kao produkti fudbalske akademije “Muhamed VI” do dresa nacionalnog tima stigli su Jusef En-Nesiri, Najef Aguer i Azedin Unahi koji će biti hit na fudbalskom tržištu nakon Mundijala u Kataru. Oni su danas važan dio nacionalnog tima, ali i inspiracija ostalim zemljama u Africi. Posebno će to biti izraženo ukoliko Maroko dobije organizaciju Mundijala u budućnosti, a već su samostalno konkurisali za Svjetsko prvenstvo 2030. godine. Ovako izgleda najmoderniji trening centar u Africi, piše Mondo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,