Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA izbacuje Real Madrid, Barcelonu i Atletico iz evropskih takmičenja?

Preuzmite sliku

Real Madrid i Barcelona mogli bi ostati bez učešća u Ligi prvaka naredne sezone.

Naime, razlog je skandal u kojem se našao predsjednik Luis Rubiales nakon što je u usta poljubio Jenni Hermoso prilikom proslave titule prvaka svijeta za žene.

Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i 46-godišnji Rubiales. Kada je naišla 33-godišnja igračica Jennifer Hermoso, zagrlio ju je i objema rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.

Španski savez (RFEF) je isti dan poslao priopćnje s riječima Hermoso gdje ona navodi da je do “obostranog” poljupca došlo uslijed slavljeničke euforije, a Rubiales je izjavio na radiju da je to bio poljubac između dvoje prijatelja. Nekoliko dana kasnije, nakon što su javnost i političari na vlasti kritizirali Rubialesov čin kao “neprihvatljiv” i kao “seksualno nasilje” oglasila se i Hermoso navijevši da je RFEF pritiskao nju, njenu porodicu i prijatelje da zaštiti Rubialesa. Poručila je da ona nije odobrila poljubac u usta i da je ona žrtva.

Rubiales je u petak, uprkos zahtjevu sindikata igračica da odstupi s funkcije, rekao da neće dati ostavku jer nema razloga za to. Ponovio je da mu je Hermoso bila dala dopuštenje da ju poljubi. Nakon toga su 23 igračice, uključujući Hermoso, poručile da se neće vratiti u reprezentaciju dok je on na čelu saveza.

Međunarodni nogometni savez FIFA zabranio je u subotu Rubialesu obnašanje svih dužnosti u nogometu na 90 dana dok traje disciplinski postupak, nakon čega bi FIFA trebala donijeti konačnu odluku.

FS Španije od UEFA-e traži da, nakon što je tužiteljstvo pokrenulo pravni postupak, razmotri izbacivanje klubova iz evropskih takmičenja.

Osim Reala i Barcelone, a ukoliko zahtjev bude odobren, iz takmičenja bi bili izbačeni Atletico Madrid, Real Sociedad, Villareal, Betis te Osasuna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje