Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Učinkovitije i brže od VAR-a: Odluke o ofsajdu donosit će vještačka inteligencija

U odnosu na današnji VAR, nova bi tehnologija trebala biti učinkovitija i tačnija te bi se odluke trebale donositi puno brže.

Bez obzira na to jeste ili niste zagovaratelj tehnologije i VAR-a u sportu, činjenica je da u budućnosti možemo očekivati da će se ona koristiti sve više kako bi se zahvaljujući njoj donijele što pravednije odluke i ispravile eventualne sudijske greške. U nekim slučajevima, poput odluke o tome je li neki start u kaznenom prostoru jedanaesterac ili nije, mišljenja uvijek mogu biti podijeljena, no vještačka inteligencija mogla bi pomoći u donošenju tačnih odluka kada je u pitanju ofsajd.

U sumnjivim situacijama danas se koristi VAR, no pokazalo se da je u nekim slučajevima vrlo teško procijeniti tačne pozicije igrača u trenutku dodavanja lopte jer se čini da se igrači nalaze gotovo u ravnini, a također proces višestrukog pregledavanja snimka može (pre)dugo trajati, na negodovanje ljubitelja i gledatelja utakmica.

Prošle godine tokom Svjetskog klupskog prvenstva održanog u Kataru FIFA je počela s prvim testiranjima tehnologije bazirane na vještačkoj inteligencija koja bi trebala poboljšati VAR, barem kada je u pitanju donošenje odluka oko ofsajda. Riječ je o poluautonomnom sistemu za provjeru ofsajda koji kombinuje AI s praćenjem igrača.

Sistem bi trebao raditi tako da u sumnjivim situacijama umjetna inteligencija prepozna trenutak dodavanja lopte i u tom trenutku uporedi pozicije igrača na terenu kako bi saznali je li posljednji igrač napada ispred ili iza posljednjeg odbrambenog igrača. Specifičnost sistema je u tome što on prati 15 do 20 tačaka na svakom igraču kako bi u trenutku dodavanja lopte njegova pozicija bila što preciznije označena, odnosno kako bi u milimetar tačno prepoznao igrača koji je bliže golu.

Prva testiranja pokazala su se “veoma obećavajućima”, smatra Johannes Holzmuller, direktor tehnologije i inovacije u FIFA-i. Naglašava potencijal umjetne inteligencije koja bi, u slučaju odluke o ofsajdima, trebala povećati učinkovitost, tj. tačnost donošenja odluka, kao i ubrzati taj proces. Proći će još neko vrijeme dok se tehnologija ne usavrši te tokom sljedećih godinu-dvije možemo očekivati nastavak testiranja, a nakon toga, nadamo se, i njenu primjenu na utakmicama. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje