Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sudija izbacio Zmajeve sa SP: Džeki poništen gol, Nigerijci pobijedili nakon prekršaja u napadu

Preuzmite sliku

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u drugom kolu F-grupe Svjetskog prvenstva u Brazilu večeras na stadionu Pantanal u Cuiabi poražena od Nigerije s 0:1. Strijelac jedinog gola bio je Peter Odemwingie u 29. minuti.

Drugim porazom reprezentacija BiH ostala je bez šansi da izbori plasman u osminu finala. No, debitanti na svjetskim prvenstvima opraštaju se nezasluženo, s obzirom na to da im je poništen regularan pogodak u 21. minuti.

Susret je odlučen u 29. minuti, kada je Emenike uspio pobjeći Spahiću i ubaciti loptu u peterac, gdje se najbolje snašao Odemwingie koji je poslao loptu u gol.

No, pogotku Nigerije prethodio je poništeni gol Edina Džeke u 21. minuti, zbog navodne nedozvoljene pozicije. Ponovljeni snimak pokazao je da Džeko nije bio u zaleđu i da je novozelandski sudija Peter O'Leary Bosni i Hercegovini poništio regularan pogodak.

Tri minute kasnije Džeko se ponovo našao u dobroj poziciji, ali je golman Nigerije uspio odbraniti.

I nakon primljenog gola reprezentacija BiH je atakovala ka golu Nigerije i stvorila nekoliko prilika, ali se rezultat nije mijenjao.

U drugom poluvremenu Nigerijci su preuzeli igru i napravili nekoliko dobrih prilika, a bh. golman Asmir Begović dva puta je spasio BiH od težeg poraza.

Selektor Safet Sušić je pokušao pojačati napad uvođenjem Ibiševića umjesto Hajrovića, a potom su u igru ušli Salihović i Tino Sušić. No, vidno iscrpljeni nogometaši BiH nisu uspijevali doći do “čistih” pozicija za šut protiv rastrčanih Nigerijaca.

U 74. minuti Ibišević se našao u prilici da postigne pogodak nakon kornera Misimovića, ali je glavom pucao preko gola, dok je u finišu meču Džeko pogodio stativu.

Nigerija je na kraju upisala prvu pobjedu te će u posljednjem kolu s Argentinom igrati za prvo mjesto u grupi.

Reprezentaciji BiH ostaje meč s Iranom u kojem će pokušati da dođe do prve pobjede na svjetskom prvenstvu.

Golman bh. reprezentacije Asmir Begović čestitao je reprezentaciji Nigerije na pobjedi.

Nigerija bila bolja, zasluženo je pobijedila. Mi smo dali sve od sebe, ali nije bilo dovoljno. Ostavili smo im previše prostora i oni su to iskoristili. Moramo izvući pouku iz ove utakmice – kazao je Begović.

Reprezentacija BiH u ovom je meču nastupila u sljedećem sastavu: Begović, Spahić, Mujdža, Medunjanin (od 64. Sušić), Šunjić, Hajrović (od 57. Ibišević), Pjanić, Lulić (od 58. Salihović), Misimović, Bešić, Džeko. (Fena / Photo by Stu Forster/Getty Images)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,