Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put u 20 godina Ronaldao nije u užem izboru za Zlatnu loptu

Preuzmite sliku

Poslije 20 godina jedan od najboljih fudbalera ovog stoljeća Cristijano Ronaldo nije na užoj listi od 30 kandidata za osvajanje Zlatne lopte za ovu godinu.

Pošto se od prošle sezone sistem promijenio, sada se gleda, ne učinak u kalendarskoj godini, već u sezoni. Tako da se Zlatna lopta za 2023. dodjeljuje za učinak u sezoni 2022/23. a u njoj je Cristijano Ronaldo na polusezoni maltene otjeran iz Manchester Uniteda u Saudijsku Arabiju.

Glavni favoriti su Erling Haaland koji je sa Cityjem osvojio triplu krunu i oborio rekord Premijer lige po broju golova u jednoj sezoni. Ali i rekorder, sedmostruki pobjednik Lionel Messi, koji je u ovoj sezoni postao svjetski šampion sa Argentinom i bio najbolji igrač Svjetskog prvenstva održanog na polovini sezone.

Među 30 kandidata svoje mjesto našao je i reprezentativac Hrvatske, novopečeni fudbaler Manchester Cityja, Joško Gvardiol. Ali i njegov zemljak Luka Modrić.

Ovo je spisak 30 kandidata: Lionel Messi, Erling Haaland, Kylian Mbappe, Mohamed Salah, Joško Gvardiol, Luka Modrić, Jamal Musiala, Andre Onana, Karim Benzema, Bukayo Saka, Jude Bellingham, Kevin de Bruyne, Bernardo Silva, Kolo Muani, Kvicha Kvaratskhelia, Niccolo Barella, Emiliano Martinez, Ruben Dias, Martin Odagaard, Ilkay Gundogan, Yassine Bonou, Julian Alvarez, Vinicijus Junior, Rodri, Antoine Griezmann, Lautaro Martinez, Robert Lewandowski, Victor Osimhen, Harry Kane i Kim Min-Jae.

Dodela Zlatne lopte na programu je 30. oktobra u Parizu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje