Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novost od naredne sezone u PL BiH: Igrači sa prostora bivše Jugoslavije neće biti “stranci”

Preuzmite sliku

Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Vice Zeljkovića u prostorijama NS/FS BiH u Sarajevu održana redovna, 25. sjednica Izvršnog odbora NS/FS BiH, saopšteno je iz FS BiH.

Na sjednici su usvojena dva nova pravilnika NS/FS BiH, Disciplinski pravilnik i Pravilnik o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača.

Pored ova dva pravilnika usvojeni su izvještaji o radu: Disciplinske komisije, Komiteta za takmičenje, Komiteta za sudije i suđenje NS/FS BiH, te Komiteta za stadione i bezbjednost NS/FS BiH.

Izvršni odbor NS/FS BiH je na današnjoj sjednici usvojio odluku o izmjenama i dopunama Propozicija takmičenja Premijer lige Bosne i Hercegovine za narednu takmičarsku sezonu, 2023/24.

Ovom odlukom se smanjuje broj stranih igrača sa pravom nastupa na premijerligaškim utakmicama, sa pet na tri igrača koja će biti navedena u zapisniku utakmice, s tim što klub ima pravo registrovati i više igrača stranih državljana.

Pod terminom „strani igrač“ se ne podrazumijevaju igrači sa prostora bivše SFRJ (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija).

Obaveze klubova u vezi sa registracijom igrača stranih državljana ostaju nepromijenjene.

Klubovi moraju provesti sve zakonske procedure u vezi utvrđivanja radno pravnog statusa stranih državljana u Bosni i Hercegovini, kao i odredbama člana 18. Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača NS/FS BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,