Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Guardiola u Rimu nakon 12 godina: “Opet sjedim na klupi a Totti i dalje igra”

Preuzmite sliku

Večerašnji dvoboj Rome i Bayerna u 3. kolu Lige prvaka najzvučniji je okršaj večeri. Obje momčadi su još neporažene u skupini nakon dva kola, Bayern ima maksimalnih šest bodova, Roma četiri, a Manchester City, koji gostuje kod moskovskog CSKA, samo jedan bod.

Napadač Bayerna Thomas Mueller priznaje da bi njemačkog prvaka zadovoljio i remi na Olimpicu: “Glavno je da uzmemo barem bod kako bismo ostali na vrhu”.

Veliki respekt prema Romi ima i veznjak momčadi Pepa Guardiole Xabi Alonso: “Igraju odlično, znatno su napredovali u odnosu na prošlu sezonu i mogu napasti naslov talijanskog prvaka”.

  • Guardiola
  • Guardiola: Ko god može igrati s 38 godina, ima veliku strast prema ovom sportu

    A trener Bayerna čeka svoj veliki povratak u Rim gdje je kao igrač stigao 2002. godine, ali otišao nakon polusezone bez prave prilike i umirovio se četiri godine kasnije.

    Guardiola je izdvojio iskusnog kapetana Rome Francesca Tottija kao najopasniju kariku ekipe koju s klupe vodi Rudi Garcia. S 38 godina Totti je i ove sezone u vrhunskoj igračkoj i golgeterskoj formi i upravo je vječni kapetan vječnog kluba Rimljanima donio bod u Manchesteru u prošlom kolu.

    “Lijepo se vratiti. U Rimu sam igrao šest mjeseci, bilo je to kratko, ali dobro vrijeme. Sjedio sam na klupi, a Totti je igrao, kao i danas. Tko god može igrati s 38 godina, ima veliku strast prema ovom sportu. Obično profesionalci s toliko godina zarade dovoljno novca i povlače se, ali Totti i dalje igra jer voli nogomet”.

    “Imamo veliku šansu pobijediti i približiti se drugom krugu, ali moramo dobro odigrati. Roma je jaka i ima brze igrače. Trenutno igraju puno bolje nego lani u ovoj fazi”, dodao je Pep.

  • rudi-garcia-roma
  • Garcia: Poštujemo svakog protivnika, ali ne bojimo se nikoga

    Trener Rome Rudi Garcia s puno poštovanja govori o Pepu Guardioli. “Puno sam puta čuo kako je bilo lako voditi Barcelonu, ali ja mislim da je za Barcinu dominaciju proteklih godina zaslušan upravo Guardiola. Nije bilo lako preuzeti Bayern, ali siguran sam da će i u Munchenu biti uspješan”, rekao je Garcia koji očekuje veliku navijačku podršku sa tribina Olimpica.

    “Bayern je u formi, bit će teško. No, vjerujem u svoje momke i paklenu podršku sa tribina. Svi jedva čekamo da počne utakmica. Poštujemo svakog protivnika, ali ne bojimo se nikoga. Igramo protiv velike momčadi, autsajderi smo, ali želimo iskoristiti svoje šanse. Sve je moguće”, dodao je Garcia.

    Proteklog vikenda oba kluba su upisali pobjede u domaćim prvenstvima, Roma je dobila Chievo 3:0, a Bayern je razbio Werder sa 6:0. Također, oba trenera su čuvala svoje krilne napadače, koji bi trebali biti ključne figure. Ribery je odigrao pola sata, a Robben 30 minuta više, dok je trener Rome ostavio na klupi Gervinha, a očekuje se povratak ozlijeđenog Argentinca Juana Iturbea.

    Na najvećem ispitu bit će Romini 33-godišnji bekovi Maicon i Ashley Cole koji moraju zaustaviti Robbena i Riberyja, te braniči koji će hvatati Lewandowskog, dok će na drugoj strani Xabi Alonso biti velik izazov za Miralema Pjanića koji bi loptama trebao hraniti domaći napad.

    Vjerovatni sastavi:

    ROMA: De Sanctis – Maicon, Yanga-Mbiwa, Manolas, Cole – Pjanić, De Rossi, Nainggolan – Iturbe, Totti, Gervinho

    BAYERN: Neuer – Rafinha, J. Boateng, Dante, David Alaba – Lahm, Alonso – Robben, Müller, Götze – Lewandowski

    Posljednji puta Roma i Bayern sastali su se u grupnoj fazi Lige prvaka u sezoni 2010/2011. Bayern je u Muenchenu slavio sa 2:0, dok je Roma na svom terenu, iako je gubila 0:2 na poluvremenu, na kraju pobijedila sa 3:2, a pobjednički gol zabio je Totti.

    (Hina)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,