Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Egipćanin u 75. godini postao najstariji svjetski profesionalni fudbaler

Preuzmite sliku

Egipćanin Ezzeldin Bahader, ponosni djed šestero unučadi, po Gunnessovoj je knjizi rekorda postao najstariji svjetski profesionalni fudbaler, nakon što je odigrao drugu 90-minutnu utakmicu nedugo prije svog 75. rođendana, prenosi Hina.

Bahaderov su svjetski rekord priznali u subotu navečer nakon utakmice na kojoj je promašio kazneni udarac. Meč koji je njegova momčad odigrala 6. oktobra završio je 3:2 u korist protivničkog sportskog kluba El Ayat u egipatskoj trećoj ligi.

Nekadašnji igrač amater, koji će 3. novembra navršiti 75 godina, u martu je, na svojoj debitantskoj utakmici kao profesionalac postigao pogodak iz jedanaesterca.

Istog je mjeseca kanio odigrati i drugu 90-minutnu utakmicu da bi oborio svjetski rekord, no prekid sportskih događanja i aktivnosti radi suzbijanja širenja koronavirusa stavili su njegove planove na čekanje.

Bahader je ranije novnarima rekao da ima 75 godina, kazavši im da ih je jednostavno “zaokružio”. Zahvaljujući njegovim poznim godinama ekipa je na utakmici 6. oktobra imala sponzore i dobila velik publicitet.

Subotnjoj su utakmici prisustvovali neki od šestero Bahaderovih unuka koji su ga došli bodriti, dovikujući mu: “Naprijed, djede!”

Rekord je dosad držao 73-godišnji Izraelac Isaak Hayik. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje