Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Direktorica FK Sarajevo se obratila navijačima: Cilj je da brutalno iskreno odgovorim na vaša pitanja

Preuzmite sliku

Direktorica FK Sarajevo Ajla Alimanović je na zvaničnom Youtube kanalu Bordo kluba odgovarala na pitanja navijača.

Jedno od pitanja bilo je oko novog trenera Mirze Varešanovića.

“Nismo željeli razmišljati o treneru dok se nije završila posljednja utakmica u polusezoni. Gospodin Mirvić je nakon toga stigao u Sarajevo i onda smo imali interne diskusije i listu trenera koji su bili kandidati. Jedan od prvih na listi bio je i Marko Nikolić. Razgovarali smo s njim, ali njegov dolazak nije bio realan. On je veliki trener, želi da napreduje, da radi u najjačim ligama u Evropi. Razgovarali smo sa Mehom Kodrom, ali on nije htio da dođe u istu situaciju u kakvoj je bio prije u Sarajevu. Tada je otjeran nakon samo pet mjeseci i ne želi da bude slična situacija. Obavili smo razgovor sa Robertom Prosinečkim, ali njegova vizija se nije uklapala sa našom. Ostvarili smo određene kontakte i sa nekoliko hrvatskih trenera, ali teško je dovesti njih u našu ligu. Mirza Varešanović se nametnuo kao logično domaće rješenje. Pratio je igru i rezultate te je imao odličan uvid u ono što je dobro, ali i ono što nije. Pokazao je volju da je spreman prihvatiti izazov te preuzeti odgovornost. Rekao je sam da će otići ako ne ispuni cilj”, riječi su direktorice Sarajeva.

Alimanović je otkrila i na koji način je došla do pozicije direktorice u FK Sarajevo.

“Ne moraš biti fudbalski znalac da vodiš fudbalski klub. Isto tako što ne moraš biti doktor da bi vodio privatnu bolnicu. Čak je poželjno da bolnicu vodi poslovno orijentisan čovjek koji će sebi odabrati saradnike iz struke. Fudbal je kao i svaki drugi posao. Nama u klubu su nedostajali kvalitetni ljudi iz struke, a mi napredujemo svaki dan. Iskreno, nisam bila zainteresovana za ovu funkciju, ali nakon razgovora sa gospodinom Mirvićem sam shvatila kakav potencijal ima Sarajevo i da se ova šansa ne smije propustiti. Svi zajedno imamo priliku koja se pruža jednom u životu. To je napraviti zdrav klub, samoodrživ sa dobrim sportskim rezultatima uz odlične igre u Evropi te ostvaruje ozbiljne transfere. Ne treba nam naučna fantastika za ovo. Imamo kapital od investitora i bitno je jedinstvo.”

Navijače je zanimala i šta je pogrešno bilo u radu prošlog trenera Feđe Dudića.

“Dudić je dobar i ambiciozan čovjek. U klub je stigao sa dobrom namjerom. Prethodno je radio u klubovima sa manjim pritiskom i vjerovatno je Sarajevo za njega bilo prevelik izazov. Smatram da su Feđa i njegov tim gubili previše energije da se svide javnosti i navijačima. Čitao je dosta komentara i tekstova na društvenim mrežama i forumima. Mislim da je presudno bilo kada je igrače izveo pred navijače u trenutku kada je on trebao da ih zaštiti. Od tog trenutka je izgubio povjerenje u svlačionici.”

Direktorica Sarajeva je govorila i o bivšem sportskom direktoru Emiru Hadžiću, zatim njenoj poziciji, odnosu sa navijačima, stadionu “Asim Ferhatović Hase”, omladinskom pogonu, izagradnji kampa te fan shopu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje