Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Devet rekorda koji bi mogli pasti na Mundijalu u Rusiji (FOTO)

Preuzmite sliku

Šest golova koje je noseći kapitensku traku Argentine postigao Diego Maradona i dan danas su rekordni, ali polako mu se približava sunarodnjak Lionel Messi koji je 2014. u Brazilu postigao četiri, pa mu fale još dva gola da stigne Maradonu, a jedan da se izjednači sa njemačkim legendama Lotharom Matthausom, Karl-Heinz Rummeniggeom i Uwe Seelerom, te Gyorgy Sarosijem.

Maradona drži i rekord za najviše mečeva sa kapitenskom trakom, 16, a taj rekord mogao bi oboriti 39-godišnji meksički stoper Rafa Marquez koji ima 14.

  • Kombinovani broj godina dva selektora, Oscara Tabareza i Fernanda Santosa, u meču Svjetskog prvenstva mogao bi iznositi 135 godina i tri mjeseca ako se sretnu Urugvaj i Portugal, što bi bio novi rekord. Dosadašnji najveći zbroj godina je 134 i dva mjeseca, kad su se 2014. godine sreli upravo Tabarez i Roy Hodgson u Brazilu.

    Thomas Muller mogao bi postati jedini fudbaler u historiji koji je postigao pet golova na tri prvenstva, nakon što je to učinio u Južnoj Africi i Brazilu.

    Dva puta su to, pored Mullera, uradili tek tri fudbalera, a među njima nisu ni Pele ni Ronaldo, a ni Gerd Muller. Učinili su to Peruanac Teofilo Cubillas 1970. i 1978, te Miroslav Klose za Njemačku 2002. u Koreji i Japanu, te 2006. upravo u Njemačkoj.

  • Njemačka nastavlja niz od pet uzastopnih pobjeda koje je imala na prethodnom prvenstvu (broje se i pobjede u produžecima i na penale). Samo dvije reprezentacije dosad su uspjele imati više od šest, i to Italija po sedam 1934. i 1938. godine, kao i Brazil koji je imao čak 11 od 2002. do 2006. godine. Pred Nijemcima je težak zadatak.

    Golman Kolumbije Faryd Mondragon najstariji je igrač koji je zaigrao na nekom Svjetskom prvenstvu, a branio je sa 43 godine i tri dana 2014. u Brazilu protiv Japana. Egipćanin Essam El-Hadary imat će tačno 45 godina i pet mjeseci ako bude branio u prvom meču svoje reprezentacije protiv Urugvaja u Rusiji. Zanimljivo je da je Hadary stariji od čak tri selektora na Mundijalu – Senegalovog Cissea (42), Mladena Krstajića (44) i Roberta Martineza (44).

    Šest mečeva bez poraza najduži je niz jedne ekipe iz Centralne ili Sjeverne Amerike a drži ga Meksiko iz perioda od 1994. do 1998. Kostarika mogla bi oboriti taj rekord jer 2014. nisu doživjeli poraz u pet mečeva. Mogli bi izjednačiti rekord ne izgube od Srba, te oboriti ga ako ih ne poraze Brazilci.

    Samo tri igrača uspjeli su postići pogotke na četiri Svjetska prvenstva – Uwe Seeler, Pele i Miroslav Klose, a mogli bi im se pridružiti i Tim Cahill, Rafa Marquez, te Cristiano Ronaldo ako zatresu mrežu u Rusiji.

  • Helmut Schon vodio je svoju reprezentaciju do 16 pobjeda od 1966. do 1978. godine, što je rekord. Joachim Low ima 11 pobjeda na dva prvenstva, može li do izjednačenja ili obaranja rekorda u Rusiji?

    Samo jedan fudbaler u historiji imao je više od gola po meču na Svjetskim prvenstvima na više od sedam utakmica, a radi se o Nijemcu Gerd Mulleru koji je na 13 mečeva postigao 14 golova. James Rodriguez, koji je zabio šest puta na pet utakmica na SP-u, ima priliku ući u taj ekskluzivni klub. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: