Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Barcelona ostala bez 440.000 pratilaca za 48 sati zbog zastave duginih boja

Preuzmite sliku

Brojke ne lažu – Barcelona je zbog odluke da na društvenim mrežama uz grb “okači” i zastavu duginih boja ostala bez 440.000 pratilaca. Riječ je o društvenoj platformi Instagram.

Ovu vijest donosi katalonski El Mundo Deportivo, koji je prenio analizu koju je sprovela agencija “Xerpa Studio”. Ona pokazuje da je klub već u prvom satu od “sporne” objave ostao bez 306.000 pratilaca da bi se taj broj još uvećao kasnije.

Drugog dana Barcu je otpratilo 134.000 ljudi.

Ovo istraživanje pokazuje da je devet klubova La Lige koji su na svojim Instgram stranicama postovali dugine boje izgubili veliki broj pratilaca.

Novinar David Saura, koji je nekada radio u digitalnom sektoru Barcelone, a sada vodi pomenutu agenciju “Xerpa Studio”, zajedno sa partnerom Tonijem Ruizom, potvrdio je da je Barcelona najviše pogođena ovom osekom pratilaca zbog podrške LGTB pokretu.

On je na svom Twitteru objavio da je katalonski klub izgubio 440.000 pratilaca 48 sati od objave koja se, kao što i brojke govore, mnogima nije dopala.

Za Barcelonu to nije ogroman gubitak, s obzirom na to da klub na Instagramu prati 122 miliona ljudi i taj broj konstantno raste.

Dnevno, u prosjeku, Katalonce zaprati oko 30.000 novih pratilaca.

Zanimljiv je i podatak da su neki klubovi zabilježili porast broja pratilaca upravo poslije objave o podršci LGTB populaciji, doduše rijetki. Takav slučaj je Las Palmas. Oni koji su izgubili pratioce su Valencia, Athletic, Real Sociedad, Osasuna, Getafe, Celta, Mallorca i Alaves.

Real Madrid i Atletico Madrid se nisu oglašavali povodom dana Pridea niti su kačili bilo kakve LGTB simbole.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,