Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Messijeve kopačke prodane za rekordnih 143 hiljade eura

Preuzmite sliku

Bila je 65. minuta utakmica, kada je Lionel Messi na 3-0 povisio s bijele tačke za potvrdu pobjede na gostovanju kod Valladolida.

Više od samog tog gola ili pobjede Barcelonini igrači su, zajedno sa svojim kapetanom, proslavili obaranje Peléovog rekorda, onog za najviše golova u dresu jedne momčadi. Brazilac je stao na 643. za Santos, a Argentinac je te večeri stigao do jednog više te samostalno preuzeo vlasništvo nad tim rekordom.

Kopačke koje je tada Messi nosio na humanitarnoj aukciji su  prodane za čak 143 hiljade eura Sva su prikupljena sredstva otišla u lokalnu bolnicu Vall d’Hebrón, te će se prebaciti u fond za pomoć djeci oboljeloj od raka i ostalih teški bolesti, kao i njihovim roditeljima.

Kopačke su donirali sam Messi te Adidas, a dosad su bile izložene u Katalonskom muzeju umjetnosti u Barceloni.

“Taj rekord me ispunio radošću, ali važnije je vratiti nešto zajednici, pogotovo djeci koja se bore za zdravlje. Nadam se da će ova aukcija podići svijest o njihovim problemima”, rekao je Messi prije početka ove akcije.

Messijeve su kopačke tako postale vrjednije od kapetanske trake Cristiana Ronalda, bačene u ljutnji na Marakani.. Ali, nisu ove kopačke i najvrjednije ikad, one u kojima je Mario Götze zabio pobjedonosni gol u finalu Svjetskog prvenstva 2014. godine prodane su za 2 miliona eura, također u dobrotvorne svrhe. (telegram.hr)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,