Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novo otkriće pomiče granicu nastanka života na Zemlji?

Preuzmite sliku

Fosili pronađeni u Indiji, stari 1,6 milijardi godina i nalik crvenim algama mogli bi biti najstarije biljke na svijetu, objavili su naučnici koji će zbog tog otkrića možda morati izmjeriti i vrijeme postanka života na zemlji.

Istraživači su u utorak te majušne, višećelijske fosile opisali kao dvije vrste crvene alge koje su živjele u plićacima zajedno s bakterijama.

Do sada su se najstarijim biljkama na Zemlji smatrali 1,2 milijarde godina stari fosili crvenih algi, koji su pronađeni na kanadskom Arktiku.

Stručnjaci kažu da oblik fosila odgovara crvenoj algi, primitivnoj biljci koja se danas može naći na koraljnim grebenima. Jedan njezin oblik, poznat kao nori, uobičajeni je sastojak sushija.

“Sushi se mogao raditi prije 1,6 milijardi godina”, našalila se geobiologinja iz Švedskog prirodoslovnog muzeja, koja je vodila studiju objavljenu u naučnom časopisu PLOS Biology.

Zemlja je nastala prije otprilike 4,5 milijardi godina. Dokazi upućuju na to da se život pojavio u obliku morske bakterije prije otprilike 3,7 do 4,2 milijarde godina. Tek mnogo kasnije u prahistorijskim morima pojavile su se biljke i naposljetku životinje.

Fosili su pronađeni u sedimentnim stijenama bogatim fosfatima u centralnom dijelu Indije. Ti drevni ostaci sadrže unutarstanične strukture koje su možda bile dijelovi mehanizma fotosinteze, procesa kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u hemijsku energiju.

Nuspojava fotosinteze je kisik, pa je pojava biljaka pomogla u stvaranju kisika u atmosferi bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć.  (hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,