Srijeda, 21. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novo istraživanje pokazalo: Pametni televizori su mašine za prikupljanje podataka

Novo istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu Princeton, pokazalo je da televizori koji su povezani na Internet, prikupljaju podatke o navikama korisnika.

To se prvenstveno odnosi na Roku ili Amazon Fire TV, upravo ovo je jedan od razloga zašto su današnji “pametni” televizori jeftini.

Tehnički, korisnici su se složili sa tim kada su pokrenuli proces podešavanja svojih uređaja, ali s obzirom da skoro niko ne čita „sitna slova“, mnogi od njih nisu ni svjesni s čim su se složili, prenosi pcpress.rs

Ipak, važno je napomenuti da ova praksa nije ograničena samo na televizore.

Naučnici sa Univerziteta Northeastern su tokom istraživanja provjerili 81 pametni kućni uređaj i utvrdili da većina, uključujući i Alex, Amazon Ring zvonce, Zmogo zvonce, prikuplja podatke o korisnicima, čak i onda kad ih ne koriste.

Ring, npr. ne obavještava korisnike da snima sve konverzacije u realnom vremenu, te također ne daje nikakvu vizuelnu indikaciju da se to dešava.

Kad su u pitanju televizori, neki podaci koji se prikupljaju su opšti-tip uređaja, grad i država. Dok su neki drugi podaci jedinstveni, te se mogu koristiti za identifikaciju korisnika.

U istraživanju je objavljeno da su “trekeri” pronađeni na 69% Roku kanala, kao i na čak 89% Amazon Fire kanala.

Neki od trekera su i poznati, kao što je Google-ov AD servis DoubleClick, koji se nalazi na čak 97% Roku kanala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje