Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Buffet objasnio zašto nikada neće kupiti bitcoin i zašto ta kriptovaluta nema nikakvu vrijednost

Preuzmite sliku

Popularno

Buffet kaže da, kada bi imao priliku kupiti sve bitcoine na svijetu za 25 dolara, to nikada ne bi napravio.

Poznato da je Warren Buffett nije veliki ljubitelj bitcoina i općenito kriptovaluta te da do sada nije, a niti u budućnosti ne namjerava novac uložiti u kriptoimovinu, usprkos činjenici da sve više finansijskih institucija mijenja svoj stav prema kriptu. Buffet je više puta izrazio svoje nezadovoljstvo bitcoinom, a koji su konkretni razlozi negativnog stava prema ovoj digitalnoj valuti objasnio je tokom okupljanja dioničara Berkshire Hathawaya.

Rekao je da, kada bi mu neko ponudio 1 posto poljoprivrednog zemljišta u SAD-u, on bi odmah izvadio ček na 25 milijardi dolara, a isto bi napravio kada bi mu neko ponudio jedan posto svih stambenih zgrada u SAD-u. Na poljoprivrednim zemljištima proizvodila bi se hrana, od koje bi dalje zarađivao, dok bi od apartmana dobivao najamninu. Njegov veliki ulog svaki bi se mjesec vraćao.

S bitcoinom je drukčija stvar: Ako mi kažeš da posjeduješ sav bitcoin na svijetu i ponudiš mi ga za 25 dolara, ja ga ne bih uzeo jer što bi s tim mogao napraviti? Morao bih ti ga prodati nazad na ovaj ili onaj način. S tim ništa ne mogu napraviti, objasnio je. Bez obzira na to hoće li rasti ili padati tokom sljedeće godine, pet ili deset godina, ne znam. Ima neku magiju, a ljudi su pripisivali magiju mnogim stvarima, rekao je najpoznatiji svjetski investitor i dodao kako bitcoin nije produktivna imovina i “ne proizvodi ništa opipljivo”.

Slično kao o Buffet razmišlja i njegov partner Charlie Munger. Tokom okupljanja dioničara rekao je kako tijekom cijelog života pokušava izbjeći stvari koje su glupe, zle i zbog kojih izgleda loše u poređenju s drugim ljudima. Kupovina bitcoina spada u sve tri navedene kategorije, smatra Munger. Glupo je jer, smatra, njegova će vrijednost vjerovatno pasti na nulu, zla je jer potkopava sistem Federalnih rezervi, a zanimljivo, smatra da bi zbog toga izgledao glupo u usporedbi s kineskim komunističkim vođom koji je bio dovoljno pametan da zabrani bitcoin u Kini. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,